FacebookTwitterFeed


Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Zeeland

 

In Sint Philipsland (gemeente Tholen, provincie Zeeland) is bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 42.000 legkippen. Het gaat waarschijnlijk om een milde H5-variant.

Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant (LPAI) kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen 1 km zone
De milde H5-variant is bestrijdingsplichtig. Het besmette bedrijf zal daarom zo snel mogelijk worden geruimd. Er wordt een beperkingsgebied met een straal van één kilometer rondom het besmette bedrijf ingesteld. Bij het instellen van het beperkingsgebied wordt uitgegaan van natuurlijke grenzen, zoals wegen. Binnen dit gebied zijn geen andere pluimveebedrijven aanwezig en zijn de standaardmaatregelen van kracht, die worden ingesteld bij een besmetting met een LPAI. Er geldt een vervoersverbod vooronder meer pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook geldt in het 1-kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Het beperkingsgebied en de daaraan gekoppelde maatregelen kunnen in principe 21 dagen na de voorlopige ontsmetting worden opgeheven.

Voor kinderboerderijen
Er gelden op dit moment geen maatregelen, omdat het om de milde variant (laagpathogeen) gaat. Alleen rond de 1-kom zone rond het bedrijf zijn maatregelen van kracht. 

Bron: Ministerie van EZ: Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint Philipsland (13-10-2017)

 

Volg ons!

vSKBNederland Stichting @030Natuurlijk is op zoek naar een nieuwe locatiecoördinator voor op hun stadsboerderij. Bekijk de vacatu… https://t.co/CzM63z7ApG
10hreplyretweetfavorite
vSKBNederland We kijken terug op een zonnige ledenvergadering op een zonnige locatie @CastellumHW @030Natuurlijk. Een prachtig de… https://t.co/ov0UWkQOjP
11hreplyretweetfavorite
© 2018 - Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen