FacebookTwitterFeed


Vragen over de vogelgriep

kip groningerOp zondag 16 november is de eerste besmetting van vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Hekendorp. Dit type is hoogpathogeen, dat betekent dat deze variant van vogelgriep zeer besmettelijk is voor vogels. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen.

Welke maatregelen worden genomen als er vogelgriep in Nederland is?

Elk jaar wordt er wel ergens in Nederland vogelgriep geconstateerd, maar meestal gaat het om een laagpathogene variant (hierbij worden de dieren niet zo ziek). In 2003 was er voor het laatst een hoogpathogene besmetting vastgesteld, hier worden de dieren erg ziek van. Zodra er een hoogpathogene besmetting is vastgesteld, worden in heel Nederland maatregelen genomen. Eigenlijk alles wat met pluimvee te maken heeft, wordt stilgelegd: de standstill. Tijdens de standstill wordt het besmette bedrijf geruimd en wordt onderzocht of het virus zich verder heeft verspreid bij omliggende bedrijven. Omdat alle kinderboerderijen kippen, eenden of andere vogels houden, moeten zij ook maatregelen nemen.

Welke maatregelen moeten kinderboerderijen nemen?

De belangrijkste maatregelen waar u als publiek mee te maken heeft, zijn:

  • Zodra een besmetting vastgesteld is van een hoogpathogene uitbraak, zijn alle kinderboerderijen (verplicht) maximaal 72 uur gesloten voor publiek. Dit heet de standstill of het vervoersverbod.
  • Kippen, watervogels en ander gevogelte moet opgehokt worden. Dit zal ook na de sluiting nog zo zijn. Als bezoeker kunt u merken dat bepaalde delen van de kinderboerderij (zoals de vijver of de kippenren) afgesloten zijn voor publiek.  

Waarom moet de kinderboerderij dicht als er een besmettelijke dierziekte is?

Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om 'bij de poort' te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom uit voorzorg 72 uur op slot. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen. 

Dit is een preventieve maatregelen die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt. Ook bij varkenspest of MKZ zal dit gedaan worden.

Waarom moet de kinderboerderij wel dicht en de dierentuin niet?

Kinderboerderijen houden altijd meerdere diersoorten, zoals geiten, schapen, kippen, varkens, koeien, paarden en ander kleinvee. De meeste kinderboerderijen liggen in een wijk of buurt waar veel mensen komen. Ook is de kinderboerderij open voor publiek, waarbij direct contact tussen mensen en dieren mogelijk is. Dit levert voor de verspreiding van een virus een groot risico op en betekent dat bij een (dreigende) uitbraak van vogelgriep voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat niet alleen de andere dieren, maar ook de bezoekers niet in contact kunnen komen met het pluimvee. 

Bij dierentuinen is er veel minder contact tussen bezoekers en de dieren. Dierentuinen hebben vaak ook preventief gevaccineerd tegen vogelgriep. Uiteraard kunnen ook dierentuinen ervoor kiezen om de locatie op slot te doen, maar dit is geen verplichting.

Mag ik zalen of ruimtes huren op de kinderboerderij?

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt, is of ruimtes en zalen (waar geen vogels gehouden worden) wel verhuurd of gebruikt mogen worden. Als de kinderboerderij voldoet aan de volgende regels, is dit mogelijk:

  • De ruimte is gelegen aan het begin van het terrein, bijvoorbeeld bij de ingang (of bereikbaar via een andere ingang). Bezoekers hoeven dus niet het terrein over, langs stallen of weilanden waar vogels staan.
  • Na het gebouw kan de kinderboerderij afgeschermd worden. De vogels worden dus achter het gebouw gehouden. 
  • Het pad van en naar de ruimte is schoon. Maak eventueel gebruik van een bak met desinfectiemiddel bij betreden en verlaten van deze ruimte.
  • Medewerkers maken geen gebruik van deze zaal/ruimte, tenzij ze zich hebben omgekleed/ontsmet voor en nadat ze bij de vogels zijn geweest.

Kan ik dan ziek worden van een bezoek aan de kinderboerderij?

Nee. Er is op dit moment in Nederland alleen op pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H5N8 variant. Mensen, zoals kippenboeren, die intensief met pluimvee bezig zijn, kunnen wel ziek worden. Maar tot nu toe is er nog niemand ziek geworden.

Worden er kippen afgemaakt op de kinderboerderij?

In principe wordt dat niet gedaan, tenzij de dieren besmet zijn. Deze variant van vogelgriep is voor veel kippen dodelijk en zieke dieren kunnen ook gezonde dieren besmetten. Hobbydieren mogen wel gevaccineerd worden, maar voor dit type vogelgriep is geen vaccin beschikbaar. 

Ik hou zelf ook kippen. Gelden de maatregelen ook voor mij?

Voor hobbydierhouders gelden ook maatregelen. Deze zijn te vinden op de website van Levende Have: www.levendehave.nl/kennisbank/pluimvee/hobbypluimvee-tijden-van-vogelgriep

Veelgestelde vragen (informatie van de Rijksoverheid, wordt regelmatig bijgewerkt)

© 2017 - Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen