Boerderij of kinderboerderij?

geitenIs een kinderboerderij wat anders dan een gewone boerderij?
Ja, eigenlijk wel! Hieronder staan de belangrijkste verschillen.

1. De diersoorten
Op een gewone boerderij wordt vaak maar één diersoort gehouden. Zoals koeien of varkens. Vaak hebben de boeren wel heel veel van deze dieren. De gemiddelde koeienboer heeft soms wel 80 koeien. Op een kinderboerderij hebben ze er nooit zoveel. Meestal hebben ze maar twee koeien of kalfjes. 

Op een kinderboerderij worden wel veel verschillende dieren gehouden. Een paar koeien of ponies, een kudde geiten en schapen en een stel kippen. Dus van alles wat! De dieren die het meest gehouden worden op de kinderboerderij zijn: geiten, kippen, schapen, konijnen en knaagdieren, ponies, varkens en koeien.

2. Aantal dieren
Op de kinderboerderij wonen veel meer verschillende soorten dieren. Alleen van elk dier zijn er wel veel minder. Als je meer wilt weten over een bepaald soort dier, dan kun je na je bezoek aan de kinderboerderij ook met je schoolklas op bezoek bij de ‘’echte” boerderij in jouw buurt. 

3. Geld
Een ander belangrijk verschil is dat het op een boerderij heel belangrijk is om geld te verdienen. De boer moet namelijk ook brood kunnen kopen. Daarom houden boeren vaak ook maar één soort dier. Ze houden de koeien voor de melk of het vlees, varkens voor het vlees en kippen voor de eieren. Deze boeren zijn dus belangrijk voor ons alemaal, want zij zorgen ervoor dat wij te eten hebben. Op de kinderboerderij worden de dieren gehouden om aan het publiek - jou dus - te laten zien. Zodat jij ook weet hoe een échte koe eruit ziet en hoe een varken ruikt.

4. De beste dieren
De boeren houden alleen de beste dieren. Dus de kippen die de meeste eieren leggen en de koeien die de meeste melk geven. Een kinderboerderij houdt natuurlijk ook graag goede dieren, maar ze hoeven niet perfect te zijn. Het maakt vaak niet uit of ze veel of weinig melk geven of eieren leggen, als ze maar lief zijn! 

5. In de wijk
Een kinderboerderij ligt meestal in de wijk, zodat iedereen er makkelijk kan komen. Iedereen is ook welkom op de kinderboerderij! Bij de boer is dat anders. Zij wonen meestal op het platteland. Er mogen ook niet altijd bezoekers op het terrein komen, meestal voor de veiligheid. Daarnaast heeft de boer het vaak erg druk en geen tijd om jullie te ontvangen op zijn boerderij. Maar gelukkig zijn er ook boeren die jouw en je hele schoolklas graag ontvangen. Welke boeren in jouw buurt dat zijn, vindt je op www.metdeklasdeboerop.nl