FacebookTwitterFeed


De cavia

Ken je ze? De cavia's. Grappige diertjes die in alle kleuren van de regenboog voorkomen. En met langhaar, korthaar en borstelhaar! Een cavia is een vrolijk huisdier. Ze zijn rustig, totdat ze de koelkast open horen gaan. Dan gaan ze hard piepen!

Mannetje Beer
Vrouwtje Zeug
Draagtijd 63 dagen
Aantal jongen 2 tot 5
Gewicht 500 gram tot 1 kilo
Hoe oud wordt een cavia? 5 tot 7 jaar

Waar komt de cavia vandaan?
De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Daar werd de cavia gehouden en gegeten door de Inca's. De wilde cavia is bruingrijs van kleur. Tamme cavia's zijn er in alle kleuren van de regenboog! 

Cavia’s zijn echte gronddieren. Overdag verschuilen cavia’s zich tussen het gras of de struiken. Soms ook in door andere dieren gegraven holletjes. Het zijn knaagdieren en ze leven in kleine families. Vrouwtjes kunnen goed samen gehouden worden. Een vrouwtje wordt ook wel ‘zeug’ genoemd. Mannetjescavia's worden 'beer' genoemd. Net als bij varkens!

Wist je dat? 
Cavia’s worden vaak marmotten genoemd. Dit klopt niet! Een cavia lijkt helemaal niet op de marmot. Een marmot is veel groter en heeft een staart. Marmotten komen veel voor in de Alpen. 

Waarom piept mijn cavia zo?
Een cavia kan veel verschillende geluiden maken. Die geluiden zijn zijn manier van praten. Je kunt aan het fluiten, piepen, klappertanden en knorren horen hoe zijn stemming is. Als ze hoog en hard piepen, willen ze aandacht. Dat geluid maken ze soms ook als ze iets horen kraken of de koelkast horen. Dan roepen ze "eten! eten!"

Hoe verzorg ik een cavia?
De kooi van de cavia moet in een tochtvrije, droge omgeving staan. Op de bodem van de kooi moet je een dikke laag zaagsel leggen. Zorg ook dat er een huisje is waar de cavia in weg kan kruipen. Voor twee cavia's moet het hok minimaal 100x50 cm zijn. Cavia’s zijn geen klimmers: je hoeft het hok dan dus ook niet bovenop af te sluiten. In de zomer kun je de cavia's ook buiten houden.

cavias

Wat eet een cavia?
Er bestaat speciaal caviavoer. Dit kun je in de dierenwinkel kopen. Het is wel belangrijk dat je je je cavia voldoende groente en fruit bijvoert. Daar haalt hij vitamine C uit. Ook moet de cavia de hele dag hooi hebben, dan heeft hij wat om op te knabbelen! Maar het is ook heel belangrijk voor zijn gezondheid!

Is de cavia leuk als huisdier?
De cavia is heel geschikt als huisdier voor kinderen. Het diertje is gemakkelijk tam te maken. Maar een cavia is in het begin vaak wel een beetje schuw, dus je moet wel tijd hebben om hem tam te maken. En vergeet niet dat de cavia het allerliefst met andere cavia's leeft. Hou een cavia niet in zijn eentje, maar minimaal twee dieren.

Ga je een cavia als huisdier kopen, vraag je dan eerst, voordat je hem koopt, het volgende af:

  • heb ik ruimte voor een cavia?
  • heb ik genoeg tijd voor een cavia?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een dier bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging van het dier?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een cavia? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet!

Meer weten?

licg cavia


Wil je meer weten over de cavia? Klik dan hier

 

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen