FacebookTwitterFeed


De geit

info geitOp elke kinderboerderij kom je geiten tegen. Dat is ook niet zo vreemd, want geiten zijn hele leuke dieren. Ze zijn lief en erg nieuwsgierig. Let maar eens op als je op een kinderboerderij bent. De geiten komen vaak al naar je toegelopen om te zien wie er het weiland in loopt.

Mannetje Bok
Vrouwtje Geit
Jong Lam
Draagtijd 5 maanden plus 5 dagen
Aantal jongen 1 tot 3 lammetjes
Gewicht Ongeveer 50 kilo
Hoe oud wordt een geit? 10 tot 15 jaar

Geiten kunnen erg goed klimmen. De wilde geit woont in bergachtige gebieden. Daar moet hij goed kunnen klimmen en springen. Niet alleen om te voorkomen dat ze naar beneden vallen, maar ook om aan roofdieren te kunnen ontsnappen. 

Geiten uit een kudde kennen elkaar goed. Kijk eens naar de geiten als het etenstijd is. Zie je dat sommige geiten een andere geit een kopstoot geven? De geit die de kopstoot uitdeelt, is hoger in rang. Hij mag als eerste eten. Geiten die lager in rang zijn, moeten plaats maken voor hem. Dit heet een rangorde. 

Voeding
Een geit eet vooral gras en knabbelt ook graag aan takken. In de zomer staan ze daarom vaak de hele dag in het weiland. In de winter staan ze meestal op stal. Er groeit dan geen gras meer. Daarom krijgen de geiten hooi te eten. Hooi is gedroogd gras. Dat is in de zomer gemaaid en bewaard voor de winter. Geiten zijn heel kieskeurig in hun eten. Als het eten op de grond is gevallen, dan eten ze het al niet meer!

gedrags2Huisvesting
Geiten staan vaak buiten in het weiland. Maar ze houden niet van regen. Zodra het begint te regenen, gaat een geit op zoek naar een plaats om te schuilen. Het is dus belangrijk dat de geit ergens droog kan staan, bijvoorbeeld in een schuilstalletje. Om een (wei)landje met geiten moet een hek gezet worden. Geiten zijn erg slim en nieuwsgierig, dus het hek moet hoog genoeg zijn (ongeveer 1 meter) om te voorkomen dat de geiten ontsnappen.

Wist je dat?
In de jaren ’70 werden er in Nederland steeds meer koeien gehouden. De geit was dus eigenlijk niet meer nodig voor de melk. Er waren toen nog maar 30.000 geiten in Nederland. Tegenwoordig houden veel mensen geiten als hobbydier of voor de geitenmelk. Nu zijn er zo'n 250.000 geiten in Nederland!

Voortplanting
Jonge geiten worden in het voorjaar geboren. Dan groeit er veel gras en is het lekker weer buiten. Geiten kunnen ook maar één keer per jaar lammetjes krijgen. In de herfst worden de geiten gedekt door een bok. Na vijf maanden én vijf dagen worden er meestal twee lammetjes geboren.

Geiten op de kinderboerderij
Op elke kinderboerderij kom je geiten tegen. Dat is niet zo verwonderlijk, want het zijn nieuwsgierige en ook sociale dieren. Ze zijn niet schuw en zoeken het contact met mensen op. Er worden veel verschillende rassen gehouden. Van de kleine dwerggeit tot de grote, Nubische geit met flaporen! 

Geiten in Nederland
Al heel vroeger zijn mensen erachter gekomen dat geiten makkelijk gehouden kunnen worden. In het begin werden ze gehouden voor het vlees, maar later werden geiten gehouden voor de melk. Een geit eet niet zoveel, dus die was niet duur. Geiten werden daarom ook weleens “koe van de armen” genoemd. Arme mensen konden geen koe betalen. Ze hielden daarom geiten voor de melk.

licg geit
Wil jij meer weten over geiten? Klik dan hier.

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen