FacebookTwitterFeed


De gerbil

gerbil1De gerbil. Ken je dit knaagdiertje? Hij wordt ook wel 'woestijnrat' genoemd. Een gerbil is groter dan een muis, maar kleiner dan een rat. En ze hebben wel haar op hun staart. De gerbil is een actief knagertje.

Draagtijd 25 dagen
Aantal jongen 4 tot 6
Gewicht 80 gram
Hoe oud wordt de gerbil? 3-4 jaar

Waar komt de gerbil vandaan?
De gerbil komt in het wild voor in de woestijn en steppegebieden. In de woestijn is het overdag erg warm en in de nacht een stuk kouder. Daarom wonen gerbils in holen, want daar is het overdag en 's nachts lekker! Gerbils houden er dan ook van om holletjes en gangen te graven.

Wat is een gerbil?
Een gerbil is een actief knaagdiertje. Ze zijn vaak druk bezig met het graven van holen. In de natuur hebben ze vijanden, daarom zie je ze vaak op hun achterpoten staan om even rond te kijken of er gevaar dreigt.

Een of meerdere gerbils?
In het wild leven gerbils in grote familiegroepen. Het zijn sociale dieren. Ook mannetjes kunnen bij elkaar gehouden worden. Het beste is om gerbils van jongs af aan in een (familie)groep te houden. Zet niet zomaar vreemde gerbils bij elkaar, want die kunnen elkaar doodvechten!

gerbil2

Hoe verzorg ik mijn gerbil?
Gerbils worden vaak in een aquarium gehouden. Dat is erg handig, omdat een gerbil veel graaft. Als je een traliekooi hebt, zal er heel vaak bodembedekking naast het hok liggen. Als je in een aquarium een laag zand en aarde doet, dan kunnen ze een heel gangenstelsel aanleggen in hun hok. Een gerbil plast niet veel, dus je hoeft het hok niet wekelijks te verschonen. Maar natuurlijk moet het hok wel schoon blijven! Een hok moet minimaal 80 x 50 cm groot zijn. Zorg er wel voor dat het hok niet op een koude plaats staat, daar kunnen ze niet goed tegen.

Wat moet ik de gerbil voeren?
Gerbils eten graan en zaden. Je kan ze speciaal gerbilvoer geven. Geef ze niet teveel te eten, want een gerbil bewaart dit dan allemaal in zijn 'voorraadkamer'. De gerbil drinkt niet veel, maar moet wel water hebben.

Is een gerbil een leuk huisdier?
Gerbils zijn leuk om als huisdier te houden. Maar het zijn geen 'knuffeldieren'. Daarvoor zijn ze vaak wat te druk. Het is veel leuker om naar een gerbil te kijken!

Als je besluit gerbils te kopen, moet je even op de volgende zaken letten:

  • Heb je voldoende ruimte voor een gerbil?
  • heb je genoeg tijd voor het beestje?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een dier bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging van het dier?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een gerbil? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet.

licg gerbil
Wil je meer weten over de gerbil? Klik dan hier

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen