FacebookTwitterFeed


De hamster

DwerghamsterHamsters zijn kleine, grappige knaagdiertjes. Ze lijken een klein beetje op muizen, alleen dan zonder staart. En ook een heel klein beetje op de cavia, alleen dan een stuk kleiner! Er zijn verschillende soorten hamsters. De bekendste zijn de Syrische hamster (onder) en de dwerghamster (rechts op de foto).

Draagtijd 16 dagen
Aantal jongen 4 tot 7
Gewicht 100 - 120 gram
Hoe oud wordt de hamster? 2 - 3 jaar

Waar komt de hamster vandaan?
De hamster die als huisdier gehouden wordt, stamt af van de Syrische goudhamster. Deze hamster komt in gevangenschap in heel veel verschillende kleuren voor. Er zijn zelfs langharige hamsters! Er zijn ook dwerghamsters. Die zie je op de foto hierboven. De hamster is een echt nachtdier. Overdag laat een hamster zich liever niet zien en ligt hij lekker in zijn holletje te slapen. In de natuur leeft de hamster in een zelfgegraven hol met een gangenstelsel. In dit gangenstelsel heeft de hamster voorraadkamers gemaakt een slaapkamer en zelfs een wc!

Wist je dat?
Wist je dat er in Nederland ook hamsters in het wild leven? De Europese hamster woont in Limburg. Deze hamster wordt ook wel Korenwolf genoemd. Er zijn er nog maar een paar van in Nederland! 

Is een hamster alleen eenzaam?
Nee. Hamsters leven het liefst alleen. Als er twee hamsters bij elkaar gehouden worden, ook een mannetje en een vrouwtje, gaan ze vaak vechten. Russische dwerghamsters leven soms wel in groepen.

Hoe verzorg ik een hamster?
Een hamster is een flinke knager. Het hamsterverblijf moet daar dus goed tegen kunnen. Plastic speeltjes knaagt de hamster vaak kapot. Een hamster vindt het prettig als hij een klein hokje of schuilplaats in zijn verblijf krijgt om z’n nest in te maken. Ook een tamme hamster zal zijn woning meteen in verschillende ruimtes indelen. Hij bouwt een slaapkamer, een voorraadkamer en een wc. Als bodembedekking kun je het beste zaagsel gebruiken. Hooi en papier worden door de hamster gebruikt om een nest van te maken. Je maakt een hamster heel gelukkig door hem een molentje te geven. Vergeet je niet het hamsterverblijf 1x per week schoon te maken?

Wat eet een hamster?
De hamster eet knaagdierenvoer, dit kun je in de dierenwinkel kopen. Een bakje voor het voer is niet eens nodig, omdat de hamster het voer direct naar zijn voorraadkamer brengt! Wist je dat een hamster zulke grote wangen heeft, dat hij er heel wat eten in kan stoppen? Bij de voorraadkamer haalt hij dit voer er met zijn voorpootjes weer uit. Geeft de hamster niet teveel eten. Anders verzamelt hij alles, maar eet alleen de lekkere dingetjes op. En ligt zijn voorraadkamer vol. 

Goudhamster

Hoe pak je een hamster op? 
Een tamme hamster moet, voordat je hem gaat oppakken, eerst wakker gemaakt worden. Als hij nog niet helemaal wakker is en je probeert hem dan al op te pakken, kan het nog wel eens bijten. Als hij wakker is kun je het beestje met de hand ‘scheppen’. 

Is een hamster een leuk huisdier?
Een hamster is voor kinderen niet altijd leuk als huisdier. Dit omdat hij overdag slaapt. 's Nachts als jij gaat slapen doet een hamster eindelijk zijn kraaloogjes open: zijn dag begint dan pas!

Besluit je toch een hamster als huisdier te nemen, houdt dan rekening met de volgende dingen:

  • heb je voldoende ruimte voor een hamster?
  • heb je genoeg tijd voor de hamster?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een hamster bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging van de hamster?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een hamster? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet!

licg hamster


Wil je meer weten over de hamster? Klik dan hier

 

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen