FacebookTwitterFeed


De kip

info kippenEigenlijk zijn kippen best rare dieren. Het zijn wel vogels, maar ze kunnen niet goed vliegen. Kippen worden daarom ook loopvogels genoemd.  De kip is eigenlijk een bosdier. ’s Nachts slapen ze graag hoog in een boom. Of op stok, zoals bij de meeste kinderboerderijen!

Mannetje Haan
Vrouwtje Hen
Jong Kuiken
Broedtijd 3 weken
Aantal eieren 10 tot 12
Gewicht 750 gram tot 4 kilo (afhankelijk van het ras)
Hoe oud wordt een kip? 6 tot 8 jaar

Wat eten kippen?
Kippen eten zaden, bessen, wormen, kleine insecten en soms zelfs slakken. Ze vinden hun voedsel door te scharrelen. Met hun poten krabben ze in de grond op zoek naar een lekker hapje. Als ze wat lekkers vinden, pikken ze dat snel op met hun snavel. Op de kinderboerderij krijgen de kippen vaak graankorrels of speciaal kippenvoer.

In je slaapkamer?
Kippen kun je natuurlijk niet in je slaapkamer houden. Je houdt kippen buiten in een kippenhok. In het kippenhok moeten ook zitstokken zijn waar de kippen op kunnen slapen. En eieren waarin ze hun eieren kunnen leggen. Kippen scharrelen bijna de hele dag. Ze vinden het fijn om overdag buiten of in een ren te lopen. Als het donker begint te worden, dan gaan ze op stok. Of hoog in een boom zitten. Dan voelen ze zich veilig voor roofdieren.

Wist je dat?
Een kip kun je als huisdier houden. Maar het zijn geen echte knuffeldieren. Een kip is leuker om naar te kijken. Maar hou er wel rekening mee dat kippen, en vooral hanen, geluid kunnen maken en de buren dat niet altijd leuk vinden!

Van kip tot ei
Een kip kan het hele jaar door eieren leggen en kuikens krijgen. Maar meestal leggen ze hun eieren in het voorjaar. Een kip legt 10 tot 12 eieren. Na drie weken broeden komen de kuikens uit het ei. De hen let heel goed op haar kuikens. Ze beschermt ze en leert aan de kuikens hoe ze hun voer kunnen vinden.

kippen2

Kippen op de kinderboerderij
Op bijna alle kinderboerderijen worden wel kippen gehouden. In alle soorten en maten! Kijk maar eens goed naar de kippen als je op de kinderboerderij bent. Zie je de verschillen?

Kippen in Nederland
Kippen komen uit Azië, maar inmiddels kom je overal op de wereld kippen tegen. Ook in Nederland worden veel kippen gehouden. De kippen worden gehouden voor de eieren, het vlees en gewoon als hobby. Het is heel leuk om wat kippen rond je huis te laten scharrelen!

licg kip
Wil je meer weten over kippen? Klik dan hier

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen