FacebookTwitterFeed


De koe

info koeJe kent ze wel. Die grote, zwart-wit gevlekte dieren die rustig in het weiland staan te grazen. De koeien. Het zijn bijzondere dieren. Veel koeien worden gehouden voor de melk (de melkkoeien). Andere koeien worden gehouden voor het vlees. Die koeien zijn ook véél dikker dan de melkkoeien. 

Mannetje Stier
Vrouwtje Koe
Jong Kalf
Draagtijd 9 maanden
Aantal jongen 1
Gewicht circa 700 kilo
Hoe oud wordt een koe? 15 tot 20 jaar

Koeien zijn sociale dieren. Ze leven in een kudde (groep). Binnen die kudde is er een rangorde. De koe die het hoogst in de rangorde staat, is de leider. Dat is de sterkste en slimste koe.

Wat doet een koe allemaal op een dag?
De meeste tijd brengt een koe door met grazen. Ze graast wel 9 uur per dag! Als de koe graast, dan kauwt ze niet op het gras. Ze slikt het meteen door. Daarna zoekt ze een rustig plekje uit om te gaan liggen en het gras te herkauwen. Daar is ze 5 tot 8 uur per dag mee bezig. Tussendoor moet de koe ook nog drinken. Sommige melkkoeien drinken wel 100 liter water per dag! Dat zijn 10 volle emmers met water. Een koe slaapt heel weinig. Ze liggen wel veel tijdens het herkauwen, maar dan zijn ze wakker. Echt slapen doen ze maar 20 minuten per dag!

koeien3

Huisvesting
Melkkoeien geven soms wel 25 liter melk per dag. Om die melk te kunnen maken, moeten ze veel eten. Ze eten dan ook ongeveer 70 kilo gras per dag. In de winter groeit er niet genoeg gras meer. De koeien staan daarom in de winter binnen en krijgen hooi of kuilvoer te eten. Melkkoeien gaan ’s nachts ook op stal. Ze worden dan gemolken en krijgen brokjes met krachtvoer. In die brokjes zit extra energie waardoor de koe meer melk kan geven.

Koeien op de kinderboerderij
Niet elke kinderboerderij houdt koeien. Dat komt omdat koeien erg groot zijn en veel ruimte nodig hebben. Ook zijn het groepsdieren, dus je moet twee of meer koeien houden. Dat is eigenlijk net als bij mensen. Jij zou het toch ook niet leuk vinden om de hele dag alleen te zijn?

Op een kinderboerderij zie je ook bijna nooit een stier (mannetjeskoe). Die is te gevaarlijk. 

Wist je dat?
Die gele flap in het oor van de koe is het oormerk. Dit is een soort paspoort van de koe. Hierop staat het ‘paspoortnummer’ van de koe. Als de boer dan in zijn computer dit nummer intypt, komt hij van alles te weten over de koe, zoals de leeftijd, de geschiedenis, de ouders etc.

Koeien in Nederland
Koeien worden gehouden voor de melk of voor het vlees. De melkkoe geeft per dag wel 25 liter melk! De koe moet elke ochtend en elke avond gemolken worden. De melk wordt ook gebruikt om zuivel van te maken. Zuivel zijn producten waar melk in zit, zoals kaas, ijs en yoghurt. De koe geeft niet altijd melk. Ze begint pas met het geven van melk als ze een kalfje gekregen heeft. Nadat ze het kalf gekregen heeft, geeft ze nog tien maanden melk. Ze krijgt daarom elk jaar een kalf, zodat ze altijd melk blijft geven. Een koe is negen maanden drachtig. 

Wil jij een keer een koeienstal bezoeken? Of meer te weten komen over (melk)koeien? Kijk dan hier.

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen