FacebookTwitterFeed


De muis

muizen1Help! Een muis in mijn huis. Veel mensen vinden muizen eng. Wel een beetje raar, want muizen zijn helemaal niet eng. Als je de muis leert kennen, dan blijken het zelfs hele leuke diertjes te zijn. 

Draagtijd 20 dagen
Aantal jongen 6 tot 10 jongen, soms wel meer!
Gewicht 50 tot 75 gram
Hoe oud wordt een muis? 1 tot 2 jaar

Waar komt de muis vandaan?
De tamme muis stamt af van de wilde huismuis. Die muis komt over de hele wereld voor. Huismuizen wonen graag dichtbij mensen. Weet je ook waarom? Omdat er bij mensen in de buurt altijd wel wat te eten is. En de muis eet graag mee! Muizen leven in grote groepen samen. Iedere familie heeft zijn eigen leefgebied.

Wat is een muis voor dier?
Muizen worden tegen de avond actief. Ze blijven wakker tot de volgende ochtend. Maar als je overdag met ze gaat spelen, zullen ze ook overdag wakker zijn. Je kunt meerdere muizen, zowel mannetjes als vrouwtjes, bij elkaar houden. Als ze van jongs af aan dit gewend zijn zullen ze niet zo snel ruzie maken. Maar muizen krijgen wel snel heel veel jonkies, dus je moet de mannetjes en vrouwtjes wel apart houden!

Hoe verzorg ik een muis?
De muis is een knaagdier. Dus zorg ervoor dat de kooi van de muis tegen knagen bestand is. Het hok moet goed afsluitbaar zijn. In de dierenwinkel zijn verschillende typen hokken te koop. Zorg dat de muizen een ruime kooi hebben. Een muis klimt ook graag, dus doe in het hok ook wat takken, buizen (wc-rollen) en een huisje. Een oud aquarium kan ook een goede kooi zijn; vergeet alleen niet dat de ventilatie goed geregeld moet zijn. Als bodembedekking kun je het beste speciale bodembedekking uit de dierenwinkel gebruiken. Door de muis wat hooi of papier te geven wordt het nest door de muis zelf aangekleed. Vergeet je niet een of twee keer per week de kooi te verschonen?

muizen2

Wat eet een muis?
Muizen eten gemengd knaagdierenvoer als basisvoedsel. Daarnaast kun je de muis ook wat brood of een klein beetje groenten of fruit geven. Zorg voor fris en schoon drinkwater. Geef het water maar in een drinkfles: muizen houden er namelijk van om hun verblijf ondersteboven te halen; een bakje water wordt te snel vies.

Beschuit met muisjes!
Een muis kan al vanaf de leeftijd van 6 weken gedekt worden. Beter is het om de muis nog wat groter te laten groeien. Na 20 dagen kunnen er zo’n 6 tot 10 jongen geboren worden. De jongen blijven ongeveer 3 tot 4 weken bij hun moeder. Ook de mannetjesmuis kan in deze periode bij de jongen blijven. Haal wel het mannetje bij het vrouwtje weg als je niet wilt dat er nog meer kleintjes komen! Muizen worden ongeveer 2 jaar oud.

Is een muis een leuk huisdier?

Muizen zijn prima om als huisdier te houden. Een muis is een nieuwsgierig, sociaal dier. Maar hou een muis nooit in zijn eentje, dan wordt ie erg ongelukkig!

Als je besluit een muis te gaan kopen, moet je even op de volgende zaken letten:

  • heb je voldoende ruimte voor een muis?
  • heb je genoeg tijd voor het beestje?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een dier bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging van het dier?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een muis? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet!

licg muis


Wil je meer weten over de muis? Klik dan hier

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen