FacebookTwitterFeed


De rat

rat1Brrr. Een rat. Veel mensen vinden ratten eng en vies. Maar ratten zijn eigenlijk hele leuke en nieuwsgierige knaagdieren. En ze zijn nog slim ook! Op veel kinderboerderijen hebben ze ratten. Maar pas wel op met je vingers en steek ze niet door de tralies. Soms worden ratten gevoerd door de bezoekers, dus als er iets door de tralies gestoken wordt, denken ze dat het een lekker snoepje is en pakken ze het enthousiast aan! 

Draagtijd 21 dagen
Aantal jongen 8 tot 12
Gewicht 300 tot 800 gram
Hoe oud wordt een rat? 2-3 jaar

Waar komt de rat vandaan?
Ratten komen bijna overal op de wereld voor. Maar ze komen oorspronkelijk uit Azië. Door met boten mee te reizen, is de rat nu overal op de wereld te vinden. Ratten zijn slimme knaagdieren die graag contact hebben met soortgenootjes. Ook vinden ze het fijn om bij mensen te zijn. Ratten zijn er in allerlei verschillende kleuren. 

Wat is de rat voor dier?
Een rat is een heel slim dier. Er wordt vaak van gezegd dat het vieze dieren zijn, terwijl een tamme rat dit niet is. Het zijn echte knaagdieren, dus ze knagen wel overal aan. Ze zijn ook erg slim en kunnen zelfs kunstjes leren.

Wist je dat?
Wist je dat je zelfs dumboratten hebt? Dat zijn ratten met grote oren!

Hoe hou ik een rat?
Een rat heeft een groot hok nodig waar ook genoeg te doen is, anders gaan ze zich vervelen. Zet in het hok dus trapjes, huisjes of andere dingen voor de rat om te ontdekken. Leg liever geen zaagsel onderin het hok, want dat is te stoffig voor een rat. Een rat kan gehouden worden in een traliekooi of een groot aquarium. Een traliekooi is het fijnste, omdat de rat hier in kan klimmen. Ook kan een aquarium te warm worden.

Wat eet een rat?
Een rat is een alleseter, maar dat betekent niet dat alles gezond is. In de dierenwinkel kun je speciaal rattenvoer kopen. Ook kun je de rat brood, groente en fruit geven. En natuurlijk heeft een rat schoon drinkwater nodig!

rat2

Is een rat een leuk huisdier?
Een rat is een leuk huisdier voor wat oudere kinderen. Een rat is slim en makkelijk tam te maken. Maar het is ook een dier wat veel tijd vraagt, want ze krijgen graag aandacht! Als je een rat als huisdier kopen, vraag je dan eerst, voordat je hem koopt, het volgende af:

  • heb ik ruimte voor een rat (of meerdere ratten)?
  • heb ik genoeg tijd voor een rat?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een dier bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een rat? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet!

Meer weten over de rat?

lict rat
Wil je meer weten over de rat? Klik dan hier


© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen