FacebookTwitterFeed


Het konijn

Het konijn ken je vast wel. Misschien heb je thuis ook wel een konijn. Op de kinderboerderij worden ook vaak konijnen gehouden. Ze zijn lief en aaibaar. Maar het is wel heel belangrijk dat een konijn goed verzorgd en gehouden wordt. Zo is een konijn alleen eenzaam. En zijn veel konijnen te dik.

Mannetje Ram(melaar)
Vrouwtje Voedster
Jong Lamprei
Draagtijd 31 dagen
Aantal jongen 4 tot 8
Gewicht 500 gram tot 10 kilo (afhankelijk van het ras)
Hoe oud wordt een konijn? 8 jaar

Konijnen komen in Nederland ook in het wild voor. Maar wilde konijnen zijn niet zo aaibaar als het tamme konijn. Zij rennen meteen weg als je naar ze toe loopt. Konijnen hebben veel vijanderen, dus leven ze in in het wild in groepen. Als één konijn gevaar ziet, dan waarschuwt hij de andere konijnen door hard op de grond te stampen. Dan rennen snel alle konijnen weg.

Twee is leuker dan een
Konijnen zijn niet graag alleen. Dan worden ze ongelukkig. Ze vinden het veel fijner om een vriendje te hebben. Hou een konijn dan ook niet alleen. De beste combinatie is om een gecastreerd mannetje samen te houden met een vrouwtje. Twee (ongecastreerde) mannetjes of vrouwtjes gaan vaak vechten.

konijnen

Wat eet een konijn?
Een konijn in het wild eet gras en planten. Maar het is niet handig om elke dag de planten te plukken die het konijn nodig heeft, daarom worden er in de winkel kant-en-klare brokjes verkocht. Maar geef niet teveel brokjes, want dan wordt het konijn te dik. Ook is het goed om konijnen elke dag verse groenten te geven, zoals appel, wortel, sla en paprika. Daarnaast heeft het konijn altijd hooi nodig. 

Wist je dat?
Konijnen zijn geen knaagdieren. Een konijn is een haasachtige. Ze hebben namelijk vier boven- en ondertanden, terwijl een knaagdier er maar twee heeft.

Waar woont een konijn?
Hoe groter het hok is, hoe fijner het konijn het vindt. Een konijn is nieuwsgierig en onderzoekt graag zijn hok. Konijnen kunnen binnen en buiten gehouden worden. Buiten vindt een konijn het erg fijn. En helemaal als hij er kan graven! In de winter kun je een konijn ook buiten houden, maar zorg er dan wel voor dat hij een warm plekje heeft met veel stro. Als je een konijn binnen houdt, moeten ze wel een paar uur per dag los kunnen lopen. Zorg er dan voor dat de kamer veilig of voor het konijn, want ze knagen overal aan. Ook aan het snoer!

Konijnen op de kinderboerderij
Op vrijwel elke kinderboerderij zijn ze te vinden: de konijnen. Konijnen zijn lieve en vriendelijke dieren. Daarom zijn ze ook zo populair op de kinderboerderijen. Op kinderboerderijen worden de konijnen steeds vaker in grote, mooie verblijven gehouden. Kijk hier maar eens!

Is een konijn een leuk huisdier? 
Ja, een konijn is een leuk huisdier. Maar je moet er wel goed voor zorgen en tijd aan besteden. Als je een konijn als huisdier neemt, houdt dan rekening met de volgende dingen:

  • konijnen kunnen wel tien jaar oud worden. Heb je de komende tien jaar tijd en aandacht genoeg voor je konijn(en)?
  • heb je voldoende ruimte voor een konijn?
  • heb je genoeg tijd om je konijn elke dag los te laten lopen?
  • vindt iedereen in jouw familie het leuk als er een konijn bij komt?
  • heeft niemand in jouw familie een allergie?
  • zijn er andere mensen die je kunnen helpen met de verzorging?
  • heb je uitgerekend wat het kost om alles aan te schaffen voor een konijn? Vergeet ook niet dat je soms naar de dierenarts moet. Denk er ook aan om je konijnen in te enten tegen VHS en Myxomatose. Informeer daarvoor bij je dierenarts.

Meer weten?
licg konijn
Wil je meer weten over konijnen? Klik dan hier

 

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen