FacebookTwitterFeed


Het paard en de pony

info paardVroeger moesten paarden hard werken. Bijvoorbeeld voor de kar of om het land om te ploegen. Ze hielpen de mensen op allerlei manieren. Tegenwoordig worden paarden en pony's vaak gehouden voor het paardrijden. Of omdat mensen het hele leuke dieren vinden. Ook op veel kinderboerderijen kun je een paard of pony tegenkomen.

Mannetje Hengst
Vrouwtje Merrie
Jong Veulen
Draagtijd 11 maanden en 3 dagen
Aantal jongen 1 (heel soms wordt er een tweeling geboren)
Gewicht vanaf 100 kilo (shetlander) tot wel meer dan 1000 kilo voor een trekpaard
Hoe oud wordt een paard? ongeveer 20 tot 25 jaar

Een paard is een vriendelijk en sociaal dier. Paarden leven het liefst in een kudde (groep). Het zijn dan ook echte kuddedieren. Ze communiceren via lichaamstaal met elkaar en ook met jou! Je kan het ook aan de pony zien of hij het leuk vindt. Kijk maar eens naar zijn oren. Die kunnen alle kanten op bewegen! Heeft het paard zijn oren naar voren? Dan is hij nieuwsgierig. Hij vraagt zich dan af “Hé, wat gebeurt daar?” Heeft hij zijn oren plat in zijn nek? Dan moet je oppassen. Hij waarschuwt hij je om niet in de buurt te komen. 

Een kudde paarden bestaat in het wild uit een hengst een groep merries met hun veulens. De leider van de groep is een oude merrie.  Een merrie is elf maanden drachtig. Als het veulen geboren is, kan het binnen een uur al staan! maar hij moet nog wel een paar maanden bij zijn moeder blijven.

Wist je dat? 
De leider van een kudde pony’s is een oude, wijze merrie. Merries blijven namelijk hun hele leven bij de kudde, hengsten niet altijd. De merrie weet dus waar het lekkerste gras te vinden is!

Verzorging
Om een paard te kunnen verzorgen, moet je veel tijd, geld en ruimte hebben. Een paard moet dagelijks geborsteld worden. Ook moet je elke dag ervoor zorgen dat de pony genoeg beweging krijgt. En vergeet niet dat de stal nog uitgemest moet worden. Elke dag weer!

pony

Huisvesting 
Op de bodem van de stal ligt meestal zaagsel of stro. Stro is wat anders dan hooi. Stro is geel en veel dikker. Dit wordt meestal gebruikt als bodembedekker in de stal. Hooi is gedroogd gras. Hier eten de paarden van.

Een pony staat overdag vaak in het weiland. Het liefst staat hij met andere pony’s of paarden. ’s Nachts staan veel pony’s op stal. Maar het is niet zielig als een pony overdag in de regen staat. De vacht van de pony is namelijk waterdicht. Wel vindt de pony het fijn als hij kan schuilen.

Paarden op de kinderboerderij
Op veel kinderboerderijen worden paarden of pony's gehouden. Meestal worden er pony's gehouden. Die zijn wat kleiner en kinderen kunnen er dan soms een rondje op rijden. Ook is een pony minder 'eng' voor jonge kinderen dan een groot paard. Maar als er ritjes met een kar gemaakt moeten worden, is een paard daar wel heel geschikt voor!

Paarden in Nederland
In Nederland worden zo'n 400.000 paarden gehouden. Het grootste deel hiervan wordt gehouden voor de recreatie. Dus voor het paardrijden of voor paard-en-wagen. Er worden nog maar weinig paarden gehouden voor het werk. Maar ze zijn er wel, zoals de politiepaarden en natuurlijk het paard van Sinterklaas! :-)

licg pony


Wil je meer weten over paarden? Kijk dan hier
 

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen