FacebookTwitterFeed


Het schaap

info schapenDraag jij in de winter ook lekkere warme wollen truien? Wist je dat die trui al eens eerder is gedragen? Wol komt van het schaap. In het voorjaar is het alleen veel te warm om met een warme trui rond te lopen, dus dan worden de schapen geschoren. En van die wol maken ze truien.

Mannetje Ram
Vrouwtje Ooi
Jong Lam
Draagtijd 5 maanden min 5 dagen
Aantal jongen 1 tot 3
Gewicht ongeveer 30 tot 60 kilo
Hoe oud wordt een schaap? 15 jaar

Schapen zijn echte kuddedieren. Ze zeggen niet voor niks 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer'. Schapen blijven namelijk altijd bij elkaar. Let maar eens op als je schapen ziet. Als een schaap blaat, dan zullen andere schapen er op reageren door terug te blaten of om te kijken. Zo weet het schaap dat de andere schapen in de buurt zijn. Een schaap alleen is vaak erg ongelukkig. Ze voelen zich niet veilig zonder de andere schapen.

Schapen zijn een groot deel van de dag aan het grazen. Daarbij houden ze de andere schapen altijd goed in de gaten. Als er één schaap ergens van schrikt en wegrent, zullen de andere schapen ook wegrennen. Pas daarna kijken ze om om te zien wat er nu eigenlijk aan de hand was. 

Huisvesting
Schapen hebben weinig verzorging nodig. Ze worden meestal het hele jaar door buiten gehouden. Vaak worden ze wel op stal gezet tijdens het lammerseizoen. Dat is de tijd waarin de lammetjes worden geboren.

schapen2

Voortplanting
In het najaar zie je vaak dat sommige schapen gekleurde vlekken op hun kont hebben. Dat komt door de ram. Hij heeft een groot stempelkussen op zijn borst hangen. Als hij een ooi dekt, dan zet hij meteen een stempel op haar kont! Zo weet de boer precies wanneer de lammetjes geboren worden. 

Wist je dat?
De ooi herkent haar lammetjes aan de geur. Als er een lammetje geboren wordt, dan ruikt de moeder goed aan haar lam om de geur te leren kennen. Alleen lammetjes met haar geur mogen bij haar drinken.

Voeding
Schapen zijn bijna de hele dag aan het grazen. Gras is hun belangrijkste eten. Als er in de winter niet meer genoeg gras staat, dan krijgen de schapen hooi te eten. Hooi is gedroogd gras. Dit  wordt in de zomer gemaaid en bewaard voor de winter. 

Schapen op de kinderboerderij
Op een kinderboerderij kom je heel vaak schapen tegen. In allerlei verschillende rassen: van de kleine quessantschaapjes tot de grote Zwartbles. Schapen zijn vaak wat schuwer dan geiten. In het voorjaar worden de schapen geschoren. Op veel kinderboerderijen wordt er dan 'een schaapscheerfeest' georganiseerd. Bezoekers worden dan uitgenodigd om te kijken hoe de schapen geschoren worden. En je mag natuurlijk ook even aan de wol voelen.

Schapen in Nederland
Het schaap wordt al eeuwenlang gehouden voor de wol. Maar ook voor het vlees, de melk en de begrazing. Ze worden dan in een natuurgebied uitgezet om te grazen en jonge boompjes op te eten. Tegenwoordig worden schapen vooral gehouden voor het vlees en als hobbydier.

licg schaap
Wil je meer weten over schapen? Klik dan hier

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen