FacebookTwitterFeed


Dieren op de kinderboerderij

Een belangrijk onderdeel van de kinderboerderij zijn de dieren. Zonder dieren geen kinderboerderij. Op kinderboerderijen worden vrijwel altijd landbouwhuisdieren gehouden. Dit is ook één van de hoofddoelen van de meeste kinderboerderijen: kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met de diverse landbouwhuisdieren. En zo te laten zien waar ons voedsel vandaan komt. 

Op elke kinderboerderij is er een andere samenstelling van de veestapel. Dit heeft te maken met de oppervlakte van de kinderboerderij (zo heeft een volwassen koe behoorlijk veel ruimte nodig), maar ook met de mogelijkheden, kennis, voorkeuren etc. van en op de kinderboerderij. De ene kinderboerderij zal veel grote landbouwhuisdieren hebben, de ander richt zich liever op het 'kleine spul'.

Bij elke kinderboerderij wordt er gezocht naar dieren die geschikt zijn voor de kinderboerderij. Dat zijn de rustige en betrouwbare dieren met een lief en leuk karakter. Ongecastreerde mannelijke dieren, zoals een stier of hengst, zul je op kinderboerderijen dan ook nauwelijks tegenkomen. Zij kunnen gevaarlijk zijn voor bezoekers. Daarnaast is het heel belangrijk dat de dieren gezond zijn. Veel kinderboerderijen nemen om die reden ook niet zomaar nieuwe dieren aan van particulieren. Met name bij geiten, schapen en koeien zoeken zij dan bewust naar 'ziektevrije' dieren. Dit is belangrijk, omdat er veel jonge kinderen, maar ook oudere mensen, in contact komen met de dieren. Kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor bepaalde ziektes. Lees meer.

geiten

Op steeds meer kinderboerderijen worden er zeldzame landbouwhuisdieren gehouden. Dat zijn de 'rassen van vroeger'. Tegenwoordig worden veel landbouwhuisdieren gefokt op productie. Zoals een koe die zoveel mogelijk melk geeft en een kip die veel eieren legt. Vroeger waren er veel verschillende rassen die vaak voor meerdere doelen gefokt werden. De koe was er voor zowel het vlees als de melk. Dat is tegenwoordig niet meer zo en de rassen van vroeger dreigden uit te sterven. Gelukkig zijn deze speciale rassen nog wel op veel kinderboerderijen te zien. Een bijkomend voordeel van het bewust fokken op ras is dat de kinderboerderij deze rasdieren vaak makkelijk kwijt kan aan particulieren en hobbydierhouders. 

De dieren van de kinderboerderij
Hieronder worden de meestgehouden dieren van de kinderboerderij kort beschreven, van groot naar klein:

 • Paard/pony/ezel
  Deze dieren zijn heel aantrekkelijk voor de bezoekers. Met name meisjes zijn vaak 'gek op paarden'. Alleen kosten paarden, ponies en ezels wel veel tijd, geld en ruimte. Ook moeten ze natuurlijk geschikt zijn voor de kinderboerderij qua karakter. Daarom worden ze niet op elke kinderboerderij gehouden.  
 • Koeien
  Educatief gezien zijn koeien zeer interessant om bezoekers mee in contact te brengen. Veel kinderen hebben nog nooit een koe van dichtbij gezien, alleen in een weiland. Maar koeien hebben wel veel land nodig en eten behoorlijk veel. Daarbij zijn koeien sociale dieren die eigenlijk niet alleen horen te staan. Er moeten dus minimaal twee koeien gehouden worden. Daarom kiezen sommige kinderboerderijen ervoor om kalveren te lenen van een boer. Die kalveren blijven dan een (deel van het) jaar op de kinderboerderij staan. Daarna gaan ze terug naar de boer. 
 • Varkens
  Op veel kinderboerderijen zie je varkens. Soms de echte, grote vleesvarkens, maar soms ook een hangbuikzwijntje of mini-varken. De laatste jaren zie je steeds meer kleine rassen op de kinderboerderij, zoals ook het Kunekune-varken.
 • Geiten
  Op elke kinderboerderij zijn geiten te vinden. Van de grote Nubische geit tot de kleine, pientere dwerggeitjes. Deze dieren zijn zeer geschikt voor de kinderboerderij. Ze zijn erg nieuwsgierig en sociaal naar mensen toe. 
 • Schapen
  Schapen zijn ook op de meeste kinderboerderijen te vinden. Zij zijn wat minder aanhankelijk naar mensen toe, maar ook goed geschikt voor de kinderboerderij.
 • Konijnen
  De konijnen zijn zeer populair bij kinderen. Al zijn niet alle konijnen geschikt voor de kinderboerderij. Konijnen worden steeds vaker in groepen of groepshuisvesting gehouden. 
 • Cavia’s
  Dit zijn leuke kinderboerderijdieren, maar ze zijn wel kwetsbaar. Kinderen mogen ze meestal niet zomaar optillen. Wel worden er op veel kinderboerderijen 'caviapaleizen' gemaakt. 
 • Kleine knaagdieren
  Ratten, muizen en gerbils zijn leuk om te laten zien aan bezoekers. Al moet je altijd wel uitkijken met je vingers door de tralies, want dan willen ze nog weleens bijten!
 • Kippen
  Elke kinderboerderij houdt kippen, in allerlei soorten, maten, aantallen en kleuren. Soms in een ren, soms los op het terrein.

Meer informatie over de dieren op de kinderboerderij vind je onder het kopje kids en scholen

 

LICG BANNER

© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen