FacebookTwitterFeed


Nieuws van de SKBN

Juni is crowdfundingmaand kinderboerderijen

Bijna 40 kinderboerderijen doen mee aan de Kinderboerderijen Actief Toer. Dé speciale crowdfundingmaand voor kinderboerderijen. Dit jaar is de 5e editie van de Kinderboerderijen Actief Toer. De kinderboerderij is een plek waar je een unieke ontmoeting kan hebben met boerderijdieren. Een belevenis dicht bij huis en voor herhaling vatbaar. 

Tijdens de Kinderboerderijen Actief Toer sparen kinderboerderijen voor verschillende doelen, zoals een nieuwe voliere, nieuw terrasmeubilair, een educatieve kast, een kunstmelkgeit en nog veel meer. Alle projecten zijn te vinden op: Voorjebuurt

Volop acties en activiteiten
Tijdens de actiemaand is er van alles te doen op de deelnemende kinderboerderijen. Lekkere pannenkoeken bakken en eten voor het goede doel, een schaapscheerfeest en kleine activiteiten zoals voorlezen tussen de dieren. Heel veel kinderboerderijen hebben een ‘KinderzwerfboekStation’ waar bezoekertjes boekjes uit mee kunnen nemen, lezen en ook weer (andere) boekjes in terug kunnen zetten. Tijdens de actiemaand zijn er heel veel momenten waarop uit een speciaal voorleesboek voorgelezen. De kinderboerderijmedewerkers kunnen je heel veel leren over (huis)dieren. In de maand juni worden op veel van de deelnemende kinderboerderijen speciale zakjes konijnenvoer verkocht waarvan de gehele opbrengst bestemd is voor het spaardoel van de kinderboerderij.

In 2018 wordt tijdens de crowdfundingmaand voor de eerste keer de ‘Kinderboerderijen Actief Run’ gehouden op een tiental kinderboerderijen. De Run is een kleine sponsorloop op of rond het terrein van de kinderboerderij. Jong en oud loopt voor het spaardoel op hun kinderboerderij. 

Supporters
Een groot aantal supporters ondersteunende de kinderboerderijen tijdens deze actiemaand bij het behalen van de spaardoelen. Aeres Training Centre Barneveld, Glasbak-40 jaar, Kinderzwerfboek, Fonds 1818, Fonds Westland, Marne Drukkers, campagne Frituurvet recycle het!, Totaal Vers, Het land van ANWB, Treurniet Mengvoeders en Boerderijs. Olympisch Kampioen Gianni Romme spreekt zijn steun uit over de actiemaand en run in 2 filmpjes.

Opbrengsten afgelopen jaren
Tijdens de vorige 4 edities hebben de kinderboerderijen dankzij de bezoekers via de Kinderboerderijen Actief Toer totaal bijna €150.000 binnengehaald om wensen in vervulling kunnen laten gaan. Meer informatie www.kinderboerderijenactief.nl/actief-toer

De Kinderboerderijen Actief Toer is een initiatief van de Stichting Ondernemende Kinderboerderijen.

 


Kinderboerderijen Actief: Juni Crowdfundingsmaand

Stichting Ondernemende Kinderboerderijen organiseert de crowdfundingsmaand voor kinderboerderijen, die in juni alweer voor de 5e keer plaatsvindt. Tijdens deze crowdfundingsactie proberen kinderboerderijen de hele actiemaand lang, hun eigen spaardoel te realiseren. Dat doen ze met hulp van bezoekers, omwonenden, bedrijven en iedereen die de kinderboerderij een warm hart toedraagt. 

Iedere kinderboerderij spaart door middel van crowdfunding geld bij elkaar om een specifieke wens in vervulling te laten gaan. Van een nieuw dak op de paardenstal, educatief wandbord, speelattributen op erf tot een caviavilla. Hopelijk is dat ook dit jaar een groot succes. In de vier voorgaande edities van de Kinderboerderijen Actief Toer hebben de kinderboerderijen bijna €150.000 opgehaald.

Op dit moment doen er 35 kinderboerderijen mee aan deze actie. Vanaf half mei zijn deze kinderboerderijen en hun acties te vinden op de pagina Voorjebuurt.nl. 

Meer informatie is te vinden op: Kinderboerderijen ActiefMaatregelen vogelgriep aangepast: Afschermplicht vervalt

Vanaf vrijdag 13 april vervalt de afschermplicht en hoeven kippen, watervogels en andere risicovogels niet meer te worden afgeschermd van wilde watervogels en ook de bezoekersmaatregelen zijn vervallen. De kans dat er door wilde watervogels vogelgriep wordt overgebracht is zo klein dat het ministerie de maatregelen niet meer noodzakelijk vindt. De maatregelen zijn ingegaan op 8 december en bijna 4 maanden van kracht geweest. 

Alleen voor commerciele pluimveebedrijven gelden nog maatregelen specifieke hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden. Dit is niet van toepassing voor kinderboerderijen en dierenweides.

Bron Rijksoverheid: Landelijke ophokplicht vogelgriep op 13 april ingetrokkenRegiodag ZON in Lanaken (B)

Regio kinderboerderijen Zuidoost Nederland houdt haar voorjaarsbijeenkomst op donderdag 19 april 2018 te Lanaken (B). De regiodag vindt plaats op kinderboerderij Pietersheim in Lanaken, net over de grens met Maastricht.

Programma:
09.30u Ontvangst, koffie + thee

10.00 u Opening door voorzitter
- Voorstelrondje
- Algemene mededelingen (o.a. vSKBN, www.kinderboerderijen.nl en EFCF www.cityfarms.org )
- Ingekomen stukken - financiën
- Bestuursleden gevraagd 

10.45 u Terugblik vorige regiodag + vaststellen data en plek volgende regiodag

11.00 u Pauze

11.15 u Presentatie Pietersheim

11.30 u We gaan de boerderij bekijken aan de hand van een educatieve zoektocht + spel

12.30 u Vegetarische lunch in de cafétaria van de kinderboerderij

13.30 u Volgen begin les ‘Heks Fluitekruid’, samen met een klas schoolkinderen.

14.00 u Het domein verkennen in de huifkar (max. 20 personen) en op de fiets.

15.00 u Afsluiting met drankje

Adres:
Neerharenweg 12
3620 Lanaken.
www.lanaken.be/domeinpietersheim/Kids/Kinderboerderij_met_speeltuin

Aanmelden tot 13 april: 
Voor de hele dag vragen we ter plaatse een contante bijdrage van €15.00 pp. Geef je nu al op, wij rekenen op een grote opkomst. Boerderijen die niet zijn aangesloten bij de vSKBN (binnen en buiten de regio) zijn ook welkom! Opgave via mail vóór 13 april naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Reacties worden doorgestuurd naar de regio ZON.

Kinderboerderij Pietersheim maakt deel uit van het 76 ha grote domein Pietersheim en is tevens een van de toegangspoorten van het 6000 hect. grote Nationaal Park ‘Hoge Kempen’ .
De kinderboerderij biedt o.a. een veelzijdig educatief programma voor scholen www.lanaken.be/domeinpietersheim/Kids/Scholen en maakt ook deel uit van de ‘Samenwerkende Dierenorganisaties Maastricht’ https://dierinnoodmaastricht.nl/kj3/index.php/samenwerking.

Namens bestuur regio ZON,
Pauline Wolters


Stads- en kinderboerderijen als stembureau

 

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kon je ook stemmen bij verschillende stads- en kinderboerderijen. Wij hebben van een paar boerderijen (Den Haag en Utrecht) meegekregen hoe dat verlopen is en vertellen dat graag aan alle leden. Als je locatie tijdelijk stembureau is, krijg je vaak ook een heel ander publiek binnen. En dat is belangrijk want zo zien mensen die nog niet zo bekend zijn met onze locaties weer eens een hele andere kant van de kinderboerderij en de ongekend vele ervaringen die je hier kunt opdoen. Behalve de verhalen uit Den Haag en Utrecht zijn er misschien wel meer ervaringen als stembureau. Deel die vooral met de leden op onze facebookpagina en gebruik facebook ook als je wilt reageren op dit bericht of vragen wilt stellen.

Den Haag:
De boerderijen openden om 6:00 uur in de ochtend hun deuren en vervolgens werden in totaal 3.228 stemmen uitgebracht. Op den Dijk sloot –na het tellen van de stemmen- als laatste haar deuren, om precies te zijn om 1:10 uur in de nacht. (Op den Dijk, 1133 stemmen, Woelige Stal, 574 stemmen, Waaygat, 476 stemmen, Landzigt, 430 stemmen, Schildershoeve, 405 stemmen uitgebracht, Molenweide, 210 stemmen.

Door het Algemeen Dagblad werd een filmpje gemaakt dat je hieronder terug kunt kijken: Stemmen bij pasgeboren lammetjes in Den Haag

Utrecht:
Twee locaties van Utrecht Natuurlijk waren stembureau. Griftsteede telde 1102 stemmers en Koppelsteede telde er 800. Op Koppelsteede in Lunetten was iedereen stemgerechtigde! Voor kinderen waren er de dierverkiezingen. Op deze manier maken kinderen al vroeg kennis met stemmen. Van te voren heeft het AD er aandacht aan besteed. Op de dag zelf is RTV Utrecht komen filmen: UNieuws - Stemmen op kinderboerderij (vanaf minuut 9.00). Ook een verslaggever van het AD kwam langs en filmde op de dag zelf: Filmpje op Twitter - Peter Koop
De partij van de ezels heeft nipt gewonnen op Koppelsteede, de Snuffelpartij (konijnen) kwam op de tweede plaats. Ze kijken nog of ze een coalitie kunnen vormen. In totaal brachten 150 kinderen hun stem uit.

Op stadsboerderij Griftsteede gaven studenten diergeneeskunde deze verkiezingsochtend een speciale les aan 180 basisschoolleerlingen: de leerlingen konden o.a. een geitenbevalling oefenen, het hart van een koe beluisteren en veel leren over het magensysteem van herkauwers. Bovendien konden leerlingen oefenen met het rode potlood.

Ook stembureau zijn?
Volgend jaar zijn de statenverkiezingen. Doen jullie met ons mee om zoveel mogelijk kinderboerderijen op te geven als potentieel stembureau? Dit kun je nu al melden aan de gemeente waartoe jouw locatie behoort. Je krijgt over het algemeen ook een kleine financiële vergoeding hiervoor.

 


Aanpassingen maatregelen vogelgriep vanaf 30 maart

Vanaf 30 maart (als zich geen nieuwe uitbraken voordoen) worden de maatregelen vogelgriep voor een DEEL VAN NEDERLAND gewijzigd. Nederland is opgedeeld in 20 regio's. De deskundigencommissie heeft 6 van de 20 regio's vrijgegeven. Hier geldt geen ophok- of afschermplicht meer (zie kaartje hieronder). Dit betekent dat alle kinderboerderijen, houders en bedrijven in dit gebied hun pluimvee en watervogels weer kunnen laten loslopen en bezoekers mogen weer met deze dieren in contact komen (let op, gaat in vanaf 30 maart)

Hoog-risico en laag-risico gebieden vogelgriep:
De deskundigencommissie geeft aan dat het risico op besmetting met vogelgriep afneemt, omdat veel wilde watervogels wegtrekken of in kleine groepen of broedparen voorkomen in deze tijd van het jaar. Bij de keuze van de regio's is gekeken naar de pluimveedichtheid (aantal bedrijven met pluimvee en aantal dieren), het voorkomen van wilde watervogels (dus waterrijke gebieden) en het aantal uitbraken van vogelgriep sinds 2014. De gebieden waar het risico op besmetting laag is, zijn vrijgegeven en hierop zijn geen maatregelen vogelgriep meer van toepassing. 

Half april komt de deskundigencommissie weer bij elkaar om verder te praten over de maatregelen. Mocht er in de tussentijd een uitbraak voordoen, dan kunnen de maatregelen weer gewijzigd worden. 

Meldingsplicht vogelgriep
Vogelgriep is een aangifteplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte. Ziet een (vee)houder of dierenarts symptomen die op vogelgriep kunnen wijzen? Dan moet dit direct worden gemeld bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via (045) 546 31 88. Snelheid is geboden om de kans op verspreiding te verkleinen

Overzicht uitbraken
Een overzicht van alle uitbraken in 2017/ 2018 is hier te vinden: Actuele situatie vogelgriep 2017/ 2018

Huidige maatregelen vogelgriep (voor hoog-risico regio's): 

Maatregelen voor kinderboerderijen, dierentuinen en hobbyhouders

 • Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.
 • De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Bezoekers mogen niet in de verblijven van pluimvee en watervogels (risicogevogelte), maar het is wel mogelijk om van achter een afscheiding naar de dieren te kijken.
 • Alleen de mensen die de dieren verzorgen of wanneer noodzakelijk voor de gezondheid of welzijn van de dieren (bv. dierenarts) en gezondheid van personen hebben toegang tot de verblijven.

Toelichting op afschermplicht: Dit betekent dat houders passende maatregelen nemen om zo veel mogelijk te voorkomen dat de gehouden vogels in contact komen met in het wild levende vogels of vogels van andere houders. Deze maatregelen kunnen per situatie verschillen. 

Bij de ophokplicht (NIET verplicht voor kinderboerderijen/ dierentuinen en hobbydierhouders) is het verplicht de dieren onder te brengen in een gebouw of afgesloten ruimte. Gebleken is dat dit met name bij watervogels welzijns- en gezondheidsproblemen opleverde. De ophokplicht geldt alleen voor commerciele houderijen. 

Voor welke vogels gelden deze maatregelen?

De maatregelen gelden voor het zgn. risicogevogelte. Hieronder wordt verstaan: pluimvee, watervogels of loopvogels, in gevangenschap gefokt of gehouden.

 • Pluimvee: hoenderachtigen waaronder kippen, fazanten, kalkoenen, parelhoenders, pauwen
 • Loopvogels: struisvogels, nandoes, kasuarissen en emoes en kiwi's
 • Watervogels: zwanen, ganzen, eenden, duikers, aalscholvers, reigers, ooievaars, ibissen, flamingo’s, futen, kraanvogels, rallen, steltlopers, meeuwen en sterns

  Voor de overige vogelsoorten gelden geen maatregelen (tenzij deze binnen het beschermings/ toezichtsgebied (bt-gebied) gehouden worden).  

Toelichting op de kaart:

Blauwe regio's (laag-risco): Geen ophok- of afschermplicht (nr. 8, 11, 17, 18, 19 en 20)
Rode regio's (hoog-risico): Maatregelen vogelgriep nog van kracht (alle overige nr's) 

 

 

Bron: Kamerbrief Stand van zaken vogelgriep - maart 2018


Actuele situatie vogelgriep 2017/ 2018

 

Vogelgriep vastgesteld bij eendenbedrijf in Kamperveen - 13 maart
Bij een eendenbedrijf in Kamperveen (provincie Overijssel) is voor de derde keer vogelgriep vastgesteld (eerder in 2016 en 2017). Alle 29.000 eenden zijn geruimd en ook een dicht nabij gelegen bedrijf is geruimd. Een bedrijf 500 meter hier vandaan is niet geruimd, maar wordt goed in de gatengehouden. 

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Oldekerk - 25 februari
In Oldekerk (provincie Groningen) is op zondag 25 februari 2018 bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vogels. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Oldekerk liggen nog 2 andere bedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.

Persbericht rijksoverheid 25-02-2018: Vogelgriep-vastgesteld-bij-pluimveebedrijf-in-oldekerk


Update situatie vogelgriep 2017/ 2018 via Levende Have


Update 26 februari 2018
Nieuw geval van vogelgriep: dit keer bij een bedrijf dat vleeskuikens fokt, in het Groningse Oldekerk.

Update 16 februari 2018
Afschermplicht en het tentoonstellingsverbod zijn nog steeds van kracht.Deskundigengroep dierziekten komt een dezer dagen bijeen voor een nieuw risico-analyse.

Update 22 januari 2018
Besmetting (H5N6) van hobbypluimvee in Rhoon.

Update 9 januari 2018
Het vervoersverbod rond Biddinghuizen vanwege de vogelgriep is opgeheven. De ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermplicht voor hobbypluimvee blijven van kracht. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt.

Update 18 december
Vogelgriep op dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen.

Update 14 december 2017
Vogelgriep aangetroffen bij 17 dode zwanen Harderwijk en wilde watervogels bij Hulshorst en Elbrug. Gaat om H5N6.

Update 12 december 2017
Er zijn in het 3-kilometergebied rond het eendenbedrijf in Biddinghuizen geen nieuwe besmettingen aangetroffen. Het vervoersverbod in het 10-kilometergebied is iets versoepeld: er mogen eieren, mest en slachtkuikens worden vervoerd volgens aangewezen routes. Rest van de maatregelen blijft van kracht.

Update 9 december 2017
Op 8 december 2017 is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld op een eendenbedrijf in Biddinghuizen.
Het gaat om het type H5N6. Zeer besmettelijk voor pluimvee. ''Opperste waakzaamheid geboden voor de pluimveesector'' twittert Wim van der Poel.

Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad onderzoekt het virus:

- het H5 is verwant aan het hoog-pathogene H5N8 virus dat is gevonden in Nederland in 2016.
- het N6 is verwant aan laag-pathogene virussen die eerder werden gevonden bij wilde vogels in Europa
- In een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen is een vervoersverbod ingesteld.
- Er geldt een ophokplicht voor commercieel pluimvee.
- Voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en loopvogels geldt een afschermplicht.
- Voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en loopvogels geldt een bezoekverbod: er zijn alleen bezoekers in de vogelverblijfplaatsen toegestaan als dat noodzakelijk is voor diergezondheid, dierenwelzijn of gezondheid van personen. Zo mogen bezoekers bij hobbyhouders, kinderboerderijen en dierentuinen geen toegang krijgen tot de hokken, maar is het wel mogelijk om van achter een afscheiding naar de dieren te kijken.
- Er is een tentoonstellingsverbod ingesteld voor het hele land.

Bron Levende Have: Actuele situatie vogelgriep 2017/ 2018


Voor kinderboerderijen zijn op dit moment nog deze maatregelen van kracht (website vSKBN):
Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen

 

 


Weer hogere inzamelcijfers op kinderboerderijen in 2017

Steeds meer mensen weten kinderboerderijen te vinden als inleverlocatie in de buurt voor gebruikte elektrische apparaten, vet/olie en kleding. Dit blijkt uit de inzamelcijfers van 2017. In 2017 is de hoeveelheid van deze ingeleverde herbruikbare materialen wederom toegenomen. Daarmee leveren kinderboerderijen een mooie en zichtbare bijdrage aan de circulaire economie.

Inzameling van frituurvet en olie
Op ruim 50 kinderboerderijen staat een inleverbak voor gebruikt vet en olie. In totaal is 22.250 kg ingeleverd. Ten opzichte van 2016 is dit een toename van 9%. Per kinderboerderij wordt gemiddeld 419 kg ingeleverd.

De top 3 van vetste kinderboerderijen is:
1e Kinderboerderij de Punt (Zierikzee)
2e Stadsboerderij Gagelhoeve (Den Haag)
3e Stadsboerderij Op den Dijk (Den Haag)

Meer info: Vetrecyclehet

Elektrische apparaten
Op ruim 160 kinderboerderijen is een Wecycle inleverbak te vinden voor gebruikte elektrische apparaten. De hoeveelheid ingeleverde apparaten is in 2017 toegenomen met 17% tot 50.075 apparaten.

De top 3 van kinderboerderijen:
1e de Punt (Zierikzee)
2e Boerenzwaluw (Hoofddorp)
3e Dierenhof (Ridderkerk) 

Meer info: Wecycle

Kleren en textiel
Op de terreinen van 30 kinderboerderijen is een inlevermogelijkheid te vinden voor kleding/textiel. In totaal is 31.975 kg kleding ingeleverd. Een toename van 27% ten opzichte van 2016.
De top 2 van kleding-kinderboerderijen hebben bij elkaar één derde van deze hoeveelheid ingeleverd gekregen:
1e Stadsboerderij Schildershoeve, 6316 kg (Den Haag)
2e plek Kinderboerderij Viaduct, 5029 kg (Ter Apel)
De top 3 wordt compleet gemaakt door stadsboerderij `t Waaygat (Den Haag)


Meer info om ook te starten met inzamelen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


NVWA wijst publieksbedrijven op belang Q-koortsvaccinatie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wijst publieksbedrijven zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen, boerencampings en alle andere geiten- of schapenhouders die hun bedrijf openstellen voor bezoekers, op het belang van tijdige vaccinatie tegen Q-koorts. Dit om overdracht van Q-koorts van dieren op mensen te voorkomen. Publieksbedrijven die hun dieren niet of niet op tijd hebben gevaccineerd tegen Q-koorts mogen geen bezoekers ontvangen bij hun dieren. Dit betekent dat deze bedrijven bijvoorbeeld ook geen lammetjesaaidagen mogen organiseren.

Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts verkleint de kans op besmetting. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden.

Controles NVWA
De NVWA heeft in 2017 bij 112 publieksbedrijven inspecties uitgevoerd om te controleren of het bedrijf de dieren op tijd had gevaccineerd en de vaccinatie had geregistreerd in het identificatie en registratiesysteem (I&R). Bij deze controles bleek dat 11 bedrijven hun dieren nog niet hadden gevaccineerd. Bij 5 van deze bedrijven zijn naar aanleiding van de inspectie ter plekke maatregelen afgesproken om dieren af te zonderen. Van de 6 overige bedrijven zijn er inmiddels 4 opnieuw geïnspecteerd en akkoord bevonden. Op 9 bedrijven waren de dieren wel gevaccineerd, maar was dit laat gebeurd. 31 publieksbedrijven hadden de vaccinatie niet of niet tijdig vastgelegd in het I&R systeem. Bij 61 van de 112 geïnspecteerde bedrijven zijn geen afwijkingen geconstateerd.

Vaccinatie 2018 en boete bij niet-naleven
De NVWA wil met dit bericht alle betrokken bedrijven nogmaals nadrukkelijk op het belang van de vaccinatie wijzen. Daarnaast gaat de NVWA binnenkort in overleg met sector-organisaties met het doel de naleving bij publieksbedrijven te verhogen. Bedrijven die hun dieren niet of niet op tijd vaccineren mogen geen bezoek ontvangen bij hun dieren en riskeren een bestuurlijke boete van €2.500.

Q-koorts
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren overgedragen kan worden op mensen. De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om de overdacht van Q-koorts van dier naar mens te beperken. De Q-koortsbacterie komt met name vrij tijdens het aflammeren van besmette geiten of schapen. Daarom is het voor alle melkschapen- en geitenhouders met meer dan 50 dieren én voor alle publieksbedrijven verplicht hun dieren jaarlijks te vaccineren tegen Q-koorts.

De registratie van de vaccinaties in het I&R systeem moet binnen 7 dagen na vaccinatie en vóór 1 augustus gedaan zijn. Als de herhalingsvaccinatie binnen één jaar na de vorige vaccinatie plaatsvindt, is één enting voldoende. In het andere geval moet er net als bij de eerste vaccinatie twee keer ingeënt worden. Publieksbedrijven zijn bedrijven waar direct contact tussen bezoekers en dieren mogelijk wordt gemaakt. Dat betreft ook bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren.

Bron: NVWA Nieuws

Checklist maatregelen Q-koorts
Naast het vaccineren van de dieren, worden er aan kinderboerderijen ook eisen gesteld aan hygiëne rond het aflammeren. Zo moeten geiten en schapen afgezonderd aflammeren en moet alles schoongemaakt zijn, voordat er weer bezoekers bij mogen. Abortussen moeten worden gemeld. Dieren mogen alleen gevaccineerd worden aangevoerd op publieksbedrijven en de vaccinaties moeten tijdig en correct geregistreerd worden in het I&R-systeem van RVO. 

Alle maatregelen rondom de maatregelen Q-koorts zijn gebundeld in de Checklist maatregelen Q-koorts

Kinderboerderijen die vragen hebben over de vaccinatie en/ of de maatregelen, kunnen altijd contact opnemen met de vSKBN. 
 


Wecycle en kinderboerderijen bereiken mijlpaal 50.000 apparaten

 

De inzameling is voor het vijfde jaar op rij gestegen. Het aantal afgedankte kleine elektrische apparaten dat Wecycle in 2017 via kinderboerderijen heeft ingezameld, is met 18 procent gestegen naar een record van 50.000. Er werken 170 kinderboerderijen samen met Wecycle, die vanuit een maatschappelijke sponsoring de boerderijen financieel ondersteunt. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

"Sinds de start van onze samenwerking in 2013, hebben de kinderboerderijen zich ontwikkeld als makkelijk toegankelijk inleverpunt voor kleine apparaten," zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. "En weer is de inzameling gestegen, fantastisch! Wij vinden het daarnaast erg belangrijk de boerderijen te ondersteunen vanuit de maatschappelijke functie die zij hebben in de wijk op het gebied van milieu-educatie en duurzaamheid." Alle ingeleverde apparaten laat Wecycle recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Elke kinderboerderij in Nederland kan inleverpunt worden waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als dank voor deze inzet ontvangt de kinderboerderij van Wecycle jaarlijks een sponsorbijdrage van €250,-. Dit bedrag kan de boerderij naar eigen inzicht besteden.

Bonus voor inzameling
Voor vier kinderboerderijen die de meeste apparaten inzamelden, was er naast de jaarlijkse bijdrage een bonus van €250,- :
1. Zierikzee, Kinderboerderij De Punt: 4.175 apparaten
2. Hoofddorp, Kinderboerderij De Boerenzwaluw: 2.775 apparaten
3. Ridderkerk, Kinderboerderij De Dierenhof: 2.475 apparaten
4. Maastricht, Kinderboerderij Daalhoeve: 2.025 apparaten.

Over Wecycle
Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten. In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.

We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder 'nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in.

Meer info: Wecycle en kinderboerderijen

 


Hoogpathogene variant vogelgriep vastgesteld bij hobbyhouder Rhoon

 

Bij dieren van een hobbyhouder in het Zuid-Hollandse Rhoon (net onder Rotterdam) is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N6 vastgesteld. De nieuwe besmetting toont aan dat het virus nog steeds rondwaard. LTO, de belangenbehardiger voor commerciele pluimveehouders, geeft aan de waakzaamheid is geboden. De hobbyhouder had diverse soorten gevogelte. Die worden geruimd. Hoogstwaarschijnlijk zijn de dieren besmet geraakt via wilde vogels. 

Geen aanvullende beperkende maatregelen
Omdat het geen commercieel bedrijf betreft, worden geen aanvullende beperkende maatregelen ingesteld, zoals restrictiezones. De hobbyhouder zit bovendien in een pluimvee-arm gebied. Het H5N6-virus is hetzelfde virustype dat op 8 december op een eendenbedrijf in Biddinghuizen (Flevoland) werd vastgesteld, en in de maand daarna bij verschillende vogels langs het Veluwemeer werd aangetroffen. Ook in Engeland werd het virus vorige week nog aangetroffen bij wilde vogels.

Bron: Boerderij

Voor kinderboerderijen
Dit betekent voor kinderboerderijen dat de huidige maatregelen nog steeds gehandhaafd blijven.

Deze zijn hier te lezen: Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen


 


Versoepeling maatregelen vogelgriep, afschermplicht nog van kracht

Het ministerie heeft maandag 8 januari een aantal maatregelen versoepeld. Voor kinderboerderijen geldt dat de maatregelen met betrekking tot de afschermplicht nog steeds van kracht zijn. Op dit moment meldt het ministerie dat de situatie rond vogelgriep in Nederland en Europa relatief rustig is. De laatste besmetting in Nederland dateert van 15 december 2017 (kinderboerderij); de laatste besmette wilde vogel is rond 21 december 2017 gevonden. In Europa dateert het laatste besmette bedrijf van 15 december 2017 (Italië). Gezien het bovenstaande en het feit dat introductie steeds via wilde vogels plaatsvindt, is de kans op verspreiding van vogelgriepvirus tussen bedrijven in Nederland en vanuit andere Europese lidstaten op dit moment zeer klein. Op grond hiervan zijn een aantal maatregelen voor commerciele bedrijven versoepeld. 

Echter, ondanks de weinige meldingen van dode wilde vogels is het aannemelijk dat het vogelgriepvirus nog steeds aanwezig is in de in Nederland aanwezige wilde vogelpopulatie, nu het virus is vastgesteld bij vogels behorende tot soorten die nog niet zijn weggetrokken. Om die reden blijven de maatregelen om de insleep vanuit wilde vogels en via bezoekers te voorkomen vooralsnog in stand, dus ook in het voormalige beschermings- en toezichtsgebied.

Dit betekent dat de ophok- en afschermplicht nog steeds van kracht is. De maatregelen die gelden voor kinderboerderijen en de vogelsoorten waarop dit betrekking heeft, zijn hier te vinden: Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen Daarnaast geldt ook het landelijk tentoonstellingsverbod nog steeds. 

Het volgende bericht is afkomstig van het ministerie:

Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken
Het vervoersverbod dat werd ingesteld rond een pluimveebedrijf in Biddinghuizen (provincie Flevoland) waar een zeer besmettelijke variant van vogelgriep is geconstateerd, wordt met ingang van dinsdag 9 januari 2018 ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Een vervoersverbod is een maatregel bedoeld om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. De maatregelen kunnen op basis van de Europese regels 30 dagen na de reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf ingetrokken worden.

Versoepeling landelijke maatregelen
Een aantal landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep wordt versoepeld. Het gaat om het verplichte klinisch onderzoek voorafgaand aan het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf. Ook het klinisch onderzoek van eenden en kalkoenen die bij een slachthuis worden aangeboden, is niet langer verplicht. Het verplichte één-op-één vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven wordt ingetrokken. Dit geldt ook voor het één-op-één vervoer van eenden en kalkoenen naar het slachthuis.

De overige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, blijven van kracht.

Bron: Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken

 


Meer gratis VOG’s voor vrijwilligers

In het regeerakkoord van Rutte III staat dat de Regeling Gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligers wordt uitgebreid. Niet alleen vrijwilligers die met minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking werken kunnen straks de VOG gratis aanvragen, maar alle vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie. Hiervoor is de komende jaren jaarlijks 7 miljoen euro gereserveerd. Nog lang niet alle vrijwilligersorganisaties vragen een VOG vragen aan voor hun vrijwilligers. Zodra zij dat wel durven, zijn die extra gratis VOG’s hard nodig.

Heb je vragen over de gratis VOG? Ga naar www.gratisvog.nl. Daar staan ook de contactgegevens van het contactpunt Regeling Gratis VOG.

De vSKBN is gevraagd om welke advies zij geven aan leden omtrent de VOG. Het onderstaande is opgenomen in de nieuwsbrief In Veilige Handen.  

De rol van een landelijke koepel

Inger van der Laan is adviseur en voorlichter kinderboerderijen bij de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). Zij vertelt ons wat zij doet om hun achterban ook daadwerkelijk gratis VOG’s aan te laten vragen.

“Samen met een aantal partijen, waaronder het ministerie van VWS en GGD Nederland, heeft de vSKBN een keurmerk voor kinderboerderijen opgesteld (*Stand van zaken Keurmerk wordt besproken binnen werkgroep Kwaliteit). Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk, moeten kinderboerderijen onder andere hun preventie – en integriteitsbeleid goed op orde hebben. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is hier een belangrijk onderdeel van: voor beroepskrachten een verplichting en voor vrijwilligers wordt het geadviseerd er één aan te vragen.

Daarom raadt de vSKBN aan om de VOG altijd te noemen in de vacatureteksten voor vrijwilligersfuncties en ook bij de kennismakingsgesprekken hoort het een standaard onderwerp te zijn. Bovendien werken veel kinderboerderijen met een proeftijd. Toen de SKBN net ging deelnemen aan de gratis VOG-regeling, was er wel wat weerstand bij de actieve vrijwilligers. Een goede uitleg van het beleid was al voldoende voor deze vrijwilligers om toch een VOG aan te vragen. Het is belangrijk om openheid te tonen en te weten waar je terecht kunt als er iets speelt.

De vSKBN kan bovendien rekenen op ondersteuning in het richting geven van het beleid: samen met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) zijn er cursussen gegeven over veiligheid, beleid en omgangsvormen. Ook de website www.gratisvog.nl biedt handvatten waar de vSKBN naar kan verwijzen. Volgens Inger is het belangrijkste: communicatie richting de kinderboerderijen en laten zien dat er een beleid gevoerd wordt.”

 

 


Leewiekverbod per 1 januari 2018

 

Het leewieken van vogels is vanaf 1 januari 2018 verboden, ook voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden worden. Leewieken is een lichamelijke ingreep, waarbij het laatste vleugellid van een vogel permanent wordt verwijderd. Dit wordt al op zeer jonge leeftijd gedaan. Op grond van de Wet dieren is het verrichten van lichamelijke ingrepen bij dieren in beginsel verboden. Sinds 1 september 2005 was het al niet meer toegestaan vogels te leewieken, maar er gold een uitzondering voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden werden. Deze uitzondering komt nu te vervallen. Leewieken mag alleen nog wanneer er een diergeneeskundige noodzaak bestaat.

Kortwieken in plaats van leewieken
Leewieken voorkomt dat de vogels wegvliegen. Als alternatief voor leewieken kan een vogel gekortwiekt worden. Bij kortwieken worden de punten van de grote slagpennen afgeknipt. Na de rui groeien er weer nieuwe slagpennen uit. Het kortwieken zal dus steeds herhaald moeten worden om wegvliegen te voorkomen.

Kortwieken kan op verschillende manieren. Wanneer één vleugel van de vogel gekortwiekt wordt, raakt een dier uit balans als hij probeert te vliegen. Een nadeel kan zijn dat de borstspier bij een jonge vogel zich uit verhouding ontwikkelt. Ook kan een vogel in geval van nood (bijvoorbeeld de aanwezigheid van een roofdier) niet vluchten. Men kan daarom ook beide vleugels kortwieken. In dat geval kan een vogel korte stukken blijven vliegen, omdat het dier zichzelf dan wel in balans kan houden. Het kost wel veel meer energie om te vliegen.

Bron: LICG

Verwijzing naar regelgeving: NVWA - Lichamelijke ingrepen bij gevogelte/pluimvee

 

 

 


Vogelgriep op een rijtje: Besmetting op kinderboerderij in Biddinghuizen

Vogelgriep op een rijtje
Op dit moment zijn er besmettingen aangetroffen van het vogelgriepvirus op een commercieel bedrijf, een kinderboerderij (dierenpark) en bij wilde watervogels. Op de website van de WUR wordt een verspreidingskaart bijgehouden van de vogelgriepbesmettingen (klik op afbeelding voor actuele situatie).

Paars: Commercieel bedrijf
Blauw: Hobby/ kinderboerderij
Rood: Wilde vogelsDierenpark De Scharrelberg - 17 december 2017
Dierenpark De Scharrelberg (kinderboerderij) in Biddinghuizen is getroffen door de vogelgriep. Alle veertig vogels op het park zijn zondagavond geruimd, meldt Omroep Flevoland. Na het aantreffen van enkele dode kippen op vrijdag werd er een dierenarts bijgeroepen. Daarna werd de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit ingeschakeld. Die constateerde dat er inderdaad sprake is van vogelgriep. 

Onderzoek moet uitwijzen of het om dezelfde variant gaat als bij het eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen, waar eerder deze maand vogelgriep werd geconstateerd. De dierenverblijven op De Scharrelberg moeten grondig worden ontsmet. Verder zijn er volgens de NVWA geen extra maatregelen nodig na dit nieuwe geval van vogelgriep. 

Bron: Flevonieuws

Vogelgriep bij wilde vogels - 14 december 2017
In de afgelopen tijd zijn er in Harderwijk 16 dode zwanen gevonden. Zes zwanen gingen zeker dood aan vogelgriep, de overige 10 konden niet meer worden onderzocht omdat deze in vergaande staat van ontbinding waren. Ook dode wilde vogels gevonden in Hulshorst bij Nunspeet en Elburg zijn door Wageningen Bioveterinary Research positief getest. Het is niet duidelijk om welke vogels het gaat. Ook is niet bekend hoe veel dieren zijn besmet.

In alle gevallen gaat het om dezelfde H5N6 variant die vorige week werd vastgesteld op een eendenhouderij in Biddinghuizen. Het gaat om de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant. Het ministerie liet eerder weten dat er geen extra maatregelen worden genomen, omdat de vogels zijn gevonden in de omgeving van het besmette bedrijf.

Bron: Omroep Gelderland

Commercieel eendenbedrijf - 8 december 2017
In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het hoogpathogene type H5N6 vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 16.000 vleeseenden. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit bedrijf werd vorig jaar ook getroffen door vogelgriep. 

Persbericht: Vogelgriep vastgesteld op eendenbedrijf in Biddinghuizen

 


Levende kerststal of dieren tentoonstellen op kerstmarkt

Dit bericht is van toepassing op organisaties die kerststallen organiseren en ook voor kinderboerderijen die een kerststal of evenement met dieren organiseren buiten hun eigen terrein.

Wilt u dieren in een levende kerststal of op een kerstmarkt tentoonstellen? Zorg ervoor dat u voldoet aan de regels voor huisvesting en verzorging van deze dieren. Dit bericht is afkomstig van RVO en is hier te vinden. 

Alleen gezonde dieren
De dieren die u wilt tentoonstellen zijn gezond en in goede conditie. U mag geen dieren tentoonstellen die worden verdacht van besmettelijke ziekten. Dit geldt ook voor dieren met klinische verschijnselen van een besmettelijke ziekte.

Huisvesting en verzorging
U zorgt als organisator voor geschikte huisvesting en verzorging van de dieren tijdens het evenement. Op de pagina Regels voor huisvesting en verzorging leest u welke eisen hiervoor gelden.

Identificatie en registratie
Alle aanwezige dieren moeten op de juiste manier geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Kijk op de pagina dieren registreren welke eisen hiervoor gelden.

Vaccinatie tegen Q-koorts
Aanwezige schapen en geiten zijn uiterlijk 3 weken voordat de tentoonstelling begint volledig gevaccineerd tegen Q-koorts.
Alle regels voor kinderboerderijen omtrent Q-koorts: Factsheet maatregelen Q-koorts

Vooraf melden
Als organisator moet u een tentoonstelling vooraf aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze melding moet uiterlijk 30 dagen (evenhoevigen) c.q. 8 dagen (hoenderachtigen) c.q. 2 weken (overige gezelschapsdieren) voorafgaande aan het evenement worden gedaan. Tijdelijke maatregelen blijven onverkort van kracht zoals de "Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten.

Het vooraf melden is alleen nodig als dieren van verschillende herkomstbedrijven bijeen gebracht worden. 

Overige eisen
U bent ook verantwoordelijk voor het goed vervoeren van de dieren. Zorg dat u hiervoor de juiste kennis en vaardigheden heeft en dat u de dieren in geschikte vervoermiddelen vervoert. Daarnaast zorgt u dat u voldoet aan de eisen voor reinigen en te ontsmetten van vervoermiddelen. Voor vragen over deze overige eisen kunt u contact opnemen met de NVWA.

Maatregelen vogelgriep
Zolang de maatregelen vogelgriep van kracht zijn, geldt er een tentoonstellingsverbod voor risicovogels (pluimvee en watervogels). 

Aanwezigheid van alleen eigen dieren
Op het moment dat de kinderboerderij met alleen eigen dieren een evenement bezoekt, waar geen andere dieren bij aanwezig zijn, is het niet nodig om dit te melden en is er geen gezondheidsverklaring nodig. Wel moet voldaan worden aan de vaccinatieverplichting voor Q-koorts en de eisen rond transport, I&R en dierenwelzijn. De locatie wordt dan tot het eigen bedrijf gerekend. Een (mondelinge) overeenkomst met de organisator van het evenement (bv. gemeente) volstaat. 
Hersteltermijn voor I&R schapen- en geiten verlengd tot 1 april 2018

 

Schapen- en/ of geitenhouders hebben nu tot 1 april 2018 de tijd om de registratie in I&R te controleren en op orde te maken. In de periode van 1 november 2017 tot 1 april 2018 brengt RVO geen kosten in rekening voor alle meldingen die buiten de wettelijke termijn worden geregistreerd. Ook voor alle herstelmeldingen in deze periode brengt RVO geen kosten in rekening. Voor het doen van geboorte-, aanvoer- en importmeldingen blijft het bestaande tarief wel van kracht. De NVWA gaat in deze periode terughoudend om met de handhaving op het meldgedrag.


Brief controle registratie in I&R

In november 2017 heeft RVO alle schapen- en geitenhouders per brief gevraagd om de registratie in I&R voor 1 januari 2018 te controleren en te herstellen als dat nodig is. Op verzoek van meerdere sectorpartijen is deze termijn verlengd tot 1 april 2018. In de periode tot 1 april 2018 komen de meeste schapen op stal om te lammeren. Hierdoor wordt de controle gemakkelijker.

Meer informatie
Op de pagina van RVO Schapen en geiten melden meer over het melden, controleren en herstellen van meldingen.

Bron: RVO actueel nieuws

Bericht 14 november: RVO schoont I&R database op


 

 


Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen

Maatregelen voor kinderboerderijen 

Ter info: De vSKBN is vanaf het moment dat de uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Biddinghuizen werd bevestigd in overleg met het ministerie over de uitleg van de maatregelen voor kinderboerderijen (afschermplicht, hieronder beschreven). Hierover verschijnt aanvullende informatie. Zodra hierover meer bekend is publiceren we het op de website en nieuwsbrief. 

Kinderboerderijen die vragen hebben kunnen ons benaderen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vogelgriep
Vogelgriep, ook wel Aviaire influenza (AI) genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte. Vogels raken besmet met het vogelgriepvirus door direct contact met besmette vogels, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein.

Bij een besmetting van vogelgriep treden snel verschijnselen op. Bij de laagpathogene variant gaat het onder meer om luchtwegproblemen en verminderde eiproductie. Deze variant is nog niet zo heel besmettelijk voor mens en dier, maar kan wel muteren in de hoogpathogene variant. Die veroorzaakt veel sterfte in korte tijd. Sloomheid, ademhalingsproblemen, zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten, oogontstekingen en zenuwverschijnselen kunnen verder ook verschijnselen zijn van een besmetting. 

Variant niet gevaarlijk voor mensen
Bij het bedrijf in Biddinghuizen is het hoogpathogene H5N6 aangetoond. Het virus niet verwant is aan de zoönotische H5N6 stam, die in Azië circuleert en waar ook mensen ziek van kunnen worden. Onderzoekers geven aan dat deze variant niet gevaarlijk is voor mensen (Bron: WUR Vogelgriep in Biddinghuizen)

Meldingsplicht vogelgriep
Vogelgriep is een aangifteplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte. Ziet een (vee)houder of dierenarts symptomen die op vogelgriep kunnen wijzen? Dan moet dit direct worden gemeld bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via (045) 546 31 88. Snelheid is geboden om de kans op verspreiding te verkleinen

Maatregelen voor kinderboerderijen, dierentuinen en hobbyhouders

 • Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.
 • De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Bezoekers mogen niet in de verblijven van pluimvee en watervogels (risicogevogelte), maar het is wel mogelijk om van achter een afscheiding naar de dieren te kijken.
 • Alleen de mensen die de dieren verzorgen of wanneer noodzakelijk voor de gezondheid of welzijn van de dieren (bv. dierenarts) en gezondheid van personen hebben toegang tot de verblijven.

  Link naar: Regeling maatregelen preventie vogelgriep Biddinghuizen 2017

Toelichting op afschermplicht: Dit betekent dat houders passende maatregelen nemen om zo veel mogelijk te voorkomen dat de gehouden vogels in contact komen met in het wild levende vogels of vogels van andere houders. Deze maatregelen kunnen per situatie verschillen. Nadere toelichting volgt. 

Bij de ophokplicht (NIET verplicht voor kinderboerderijen/ dierentuinen en hobbydierhouders) is het verplicht de dieren onder te brengen in een gebouw of afgesloten ruimte. Gebleken is dat dit met name bij watervogels welzijns- en gezondheidsproblemen opleverde. De ophokplicht geldt alleen voor commerciele houderijen. 

Voor welke vogels gelden deze maatregelen?
De maatregelen gelden voor het zgn. risicogevogelte. Hieronder wordt verstaan: pluimvee, watervogels of loopvogels, in gevangenschap gefokt of gehouden.

 • Pluimvee: hoenderachtigen waaronder kippen, fazanten, kalkoenen, parelhoenders, pauwen
 • Loopvogels: struisvogels, nandoes, kasuarissen en emoes en kiwi's
 • Watervogels: zwanen, ganzen, eenden, duikers, aalscholvers, reigers, ooievaars, ibissen, flamingo’s, futen, kraanvogels, rallen, steltlopers, meeuwen en sterns

  Voor de overige vogelsoorten gelden geen maatregelen (tenzij deze binnen het beschermings/ toezichtsgebied (bt-gebied) gehouden worden).  

Wie doet wat?
Toelichting van de overheid op de rol is van het ministerie, de NVWA en RVO in geval van een uitbraak van een dierziekte, in dit geval vogelgriep. 
Meer lezen: Wie doet wat bij de uitbraak vogelgriep

Actuele berichtgeving en maatregelen via de overheid

 


Vogelgriep vastgesteld op eendenbedrijf in Biddinghuizen

Persbericht ministerie

In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op vrijdag 8 december bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 16.000 vleeseenden. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vervoersverbod zone rond besmet bedrijf
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 23 pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen
Omdat er sprake is van een hoogpathogene variant is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen.

Kinderboerderijen en hobbyhouders
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Zie voor meer informatie: Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen

Eenden- en kalkoenenbedrijven
Daarnaast gelden voor eenden- en kalkoenenbedrijven enkele extra maatregelen, deze gaan per direct in. Ten eerste moeten eendenbedrijven een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooisel-opslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen. Ten tweede mogen eenden of kalkoenen alleen worden vervoerd nadat zij onderzocht zijn door een dierenarts. Ten slotte mogen transporten van of naar deze bedrijven alleen rechtstreeks plaatsvinden.

Bron: Ministerie van LNV

 

 

 


Ontwikkelingen Afrikaanse varkenspest in Europa

Afrikaanse varkenspest (AVP) vindt zijn oorsprong in Afrika en komt sinds 2007 ook voor in Rusland. Daar bleef het vele jaren toe beperkt, maar inmiddels schuift het via Europa langzaam deze kant op. Het ministerie van LNV wil houders graag informeren over de huidige ontwikkelingen en vraagt om alert hierop te zijn. 


Afrikaanse varkenspest
Afrikaanse varkenspest is een ernstige virusziekte bij gehouden varkens en wilde zwijnen die gepaard gaat met ernstige verschijnselen, veel sterfte en met aantasting van dierenwelzijn. De ziekte verspreidt via directe tussen dieren, en ook indirect met materialen zoals gereedschap, wagens en kleding. Door Afrikaanse varkenspest getroffen varkens worden na een incubatietijd van 4 tot 19 dagen acuut ziek, hebben koorts (40 tot 41°C), leucopenie (verminderd aantal witte bloedcellen), bloedingen in inwendige organen, huidbloedingen (vooral op de oren en de flanken) en kunnen acuut sterven (Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren). 

Deze ziekte is meldingsplichtig en verdenkingen moeten gemeld worden bij de NVWA. 

Stand van zaken 
Sinds 2014 is AVP in vier Oost-Europese lidstaten aangetroffen: Polen en de drie Baltische staten. De ziekte is daar nog niet onder controle. In Polen is op 17 november 2017 Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij wilde zwijnen in de buurt van Warschau. Dit gebied ligt hemelsbreed ongeveer 150 km ten westen van eerder besmette regio’s in Polen. Menselijk handelen is waarschijnlijk de reden dat de ziekte nu in dit nieuwe gebied is geïntroduceerd. In de eerder besmette regio’s in Polen neemt het aantal uitbraken bij gehouden varkens en gevallen van AVP bij wilde zwijnen toe. De situatie in Polen en de spreiding van de ziekte naar het nieuwe gebied bij Warschau vormen een zorgelijke ontwikkeling.
 
Ook de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, hebben dit jaar nog besmettingen gemeld, bij gehouden varkens en bij wilde zwijnen. In Letland lijkt de situatie iets lijkt te verbeteren, in Litouwen zijn in een nieuw gebied besmette zwijnen gevonden en in Estland zijn nog uitbraken bij gehouden varkens geweest.
 
Afgelopen zomer is de ziekte ook verspreid naar Tsjechië en Roemenië. De Tsjechische overheid heeft na de eerste melding van AVP in wilde zwijnen rigoureuze maatregelen genomen, zoals het plaatsen van hekken rondom het besmette gebied met wilde zwijnen en een intensieve monitoring. De gevallen hebben zich tot nu toe beperkt tot dit besmette gebied. In Roemenië, waar AVP werd aangetroffen in twee kleinschalige varkenshouderijen, lijkt de situatie onder controle.
 
Er is meerdere malen gesuggereerd dat menselijk handelen verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus naar nieuwe gebieden, maar ook bij uitbraken op varkensbedrijven. De precieze routes van verspreiding zijn echter niet aangetoond. Het voederen van varkens met gewassen die afkomstig zijn uit een besmette omgeving wordt wel gezien als mogelijke route, evenals swill voedering en het achterlaten van materiaal van geschoten wilde zwijnen in de bossen en op het land. Ook illegale verplaatsingen van wilde zwijnen worden genoemd als mogelijke verspreidingsroute.
 
Risico's voor Nederland
Tot nu toe werd het risico van verspreiding naar Nederland niet erg hoog ingeschat. De sprong van de ziekte in westelijke richting in Polen is echter wel een indicatie dat het van het grootste belang is alert te blijven. Men dient zich bewust te zijn van de permanente dreiging van introductie van de ziekte in vrije EU lidstaten waaronder Nederland. De bevinding dat de ziekte al sinds 2014 in wilde zwijnenpopulaties in de vier lidstaten in het noordoosten van de EU aanwezig is geeft aan dat de ziekte moeilijk te bestrijden is. De situatie lijkt in die landen op korte termijn niet te verbeteren.
 
EU lidstaten moeten blijven inzetten op het voorkómen van verdere verspreiding van de ziekte. Jagers dienen te voorkómen dat resten van besmette wilde zwijnen in natuurgebieden worden achtergelaten, illegale transporten vanuit besmet gebied naar vrije landen en regio’s dient te worden voorkómen en iedereen, met name varkenshouders, hun personeel en jagers dienen passende bioveiligheidsmaatregelen te nemen. De verplichte extra reiniging en desinfectie van wagens die terugkomen uit landen waar AVP in gehouden varkens is aangetroffen is nog steeds verplicht.
 
Een eventuele uitbraak van AVP in Nederland heeft desastreuze gevolgen voor de varkenshouderij. Ook besmetting van wilde zwijnen zou grote gevolgen hebben zowel voor deze zwijnen als voor de varkenssector. Het blijft dus van het grootste belang dat iedereen alert blijft, dat men passende maatregelen neemt en dat men zich realiseert wat de gevolgen zijn van AVP in Nederland (Bron: ministerie van LNV). 

Aanbevelingen voor kinderboerderijen:
Afrikaanse varkenspest kan worden overgebracht via wilde zwijnen, maar ook via voeding. 
- Direct contact met wilde zwijnen en gehouden varkens moet voorkomen worden.
- Het is belangrijk dat bezoekers de varkens niet voeren met meegebrachte voedingswaren. De swill-verordening is van toepassing. Dat betekent dat voedselrestanten uit keuken of restaurant niet aan varkens gevoerd mogen worden. 
- Wees altijd alert op ziekteverschijnselen.


Nederlandse hoenderrassen volop in schijnwerper tijdens Oneto

 

Voor het eerste in de 64-jarige historie van de Oneto is het gelukt om alle Nederlandse hoenderrassen op deze internationale kleindierenshow te krijgen. Voor de inzenders van deze tientallen rassen is deelname aan de show in Twente op 1, 2 en 3 december extra bijzonder. De winnaars mogen zich namelijk Europees kampioen noemen.

Levend erfgoed
Bezoekers van de komende Oneto in Hangar 11 op het terrein van vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede maken straks kennis met levend erfgoed: van Assendelfter hoenders en Kraaikoppen tot Twentse hoenders en Welsumers. Al die rassen worden in sommige gevallen al honderden jaren gefokt. De aandacht die ze nu krijgen, is ook hard nodig. Want uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat sommige rassen ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd. Er zijn meerdere rassen zoals de Drentse bolstaart en de Eikenburger waarvan in Nederland minder dan honderd exemplaren zijn. Op de Oneto zijn derhalve heel zeldzame hoenders te bewonderen. Heel oude rassen, maar ook nieuwe rassen zoals de Twentse blauwe.

Door de Europese kampioenschappen, komen ditmaal meer deelnemers uit heel Europa met hun dieren naar de Oneto. Er is zelfs belangstelling uit Amerika. Vergeleken met voorgaande edities is het aantal dieren dan ook flink toegenomen. Er zijn bijna 4.000 kleindieren ingeschreven. Naast hoenders en dwerghoenders zijn dat ook konijnen, cavia’s, sierduiven, water- en siervogels. Bovendien houdt de Parkietensociëteit afdeling Twente een eigen tentoonstelling met een keur aan kleurrijke vogels.

De Oneto is echter meer dan een tentoonstelling van kleindieren die worden gekeurd. Nieuwe rassen en nieuwe kleurslagen op bestaande rassen zijn te zien, er is een aparte verkoopklasse, er is een demonstratie met roofvogels, een show van bijzondere parkvogels van Aviornis en bezoekers kunnen getuige zijn van een Europese eierkeuring op 2 december (vanaf 11.30 uur). Op zondag 3 december is er dan nog een hanenkraaiwedstrijd (vanaf 11.00 uur). Zo probeert de Oneto meer en meer een programma samen te stellen voor een zo breed mogelijk publiek van dierenliefhebbers. En kinderen die vooral willen knuffelen met een lief konijn of een handtamme kip, krijgen daarvoor ook alle gelegenheid. Wie meer wil weten over het houden van bijvoorbeeld een bepaald ras, kan daarvoor terecht bij één van de stands van clubs die zich juist voor één of enkele rassen inzetten.

64ste Oneto kleindierenshow
Locatie: Hangar 11, Vliegveldweg 345, Enschede
Data: 1-3 december. Openingstijden: vrijdag 1 december, 15.00-22.00 uur; zaterdag 2 december, 09.00-19.00 uur en zondag 3 december, 09.00-16.00 uur.

Meer informatie: www.oneto.nl en www.europashow.nl


 


Volg ons!

vSKBNederland RT @StaboDenHaag: Doe jij ook mee met de Buitenspeeldag op woensdag 13 juni in @GemeenteDenHaag ? Dan kun je elke dag tussen 10.00 en 15.00…
vSKBNederland RT @KiboActief: Goede start 1e week #crowdfunding Kinderboerderijen Actief Toer https://t.co/zjK8u1PRnB 14,7% binnen @voorjebuurt @Fonds18
vSKBNederland RT @030Natuurlijk: In Utrecht en omgeving zijn verschillende soorten insecten vermist! Langzaam verdwijnen er steeds meer. Doe mee met de o…
© 2018 - Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen