FacebookTwitterFeed


Nieuws van de SKBN

Vogelgriep op een rijtje: Besmetting op kinderboerderij in Biddinghuizen

Vogelgriep op een rijtje
Op dit moment zijn er besmettingen aangetroffen van het vogelgriepvirus op een commercieel bedrijf, een kinderboerderij (dierenpark) en bij wilde watervogels. Op de website van de WUR wordt een verspreidingskaart bijgehouden van de vogelgriepbesmettingen (klik op afbeelding voor actuele situatie).

Paars: Commercieel bedrijf
Blauw: Hobby/ kinderboerderij
Rood: Wilde vogelsDierenpark De Scharrelberg - 17 december 2017
Dierenpark De Scharrelberg (kinderboerderij) in Biddinghuizen is getroffen door de vogelgriep. Alle veertig vogels op het park zijn zondagavond geruimd, meldt Omroep Flevoland. Na het aantreffen van enkele dode kippen op vrijdag werd er een dierenarts bijgeroepen. Daarna werd de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit ingeschakeld. Die constateerde dat er inderdaad sprake is van vogelgriep. 

Onderzoek moet uitwijzen of het om dezelfde variant gaat als bij het eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen, waar eerder deze maand vogelgriep werd geconstateerd. De dierenverblijven op De Scharrelberg moeten grondig worden ontsmet. Verder zijn er volgens de NVWA geen extra maatregelen nodig na dit nieuwe geval van vogelgriep. 

Bron: Flevonieuws

Vogelgriep bij wilde vogels - 14 december 2017
In de afgelopen tijd zijn er in Harderwijk 16 dode zwanen gevonden. Zes zwanen gingen zeker dood aan vogelgriep, de overige 10 konden niet meer worden onderzocht omdat deze in vergaande staat van ontbinding waren. Ook dode wilde vogels gevonden in Hulshorst bij Nunspeet en Elburg zijn door Wageningen Bioveterinary Research positief getest. Het is niet duidelijk om welke vogels het gaat. Ook is niet bekend hoe veel dieren zijn besmet.

In alle gevallen gaat het om dezelfde H5N6 variant die vorige week werd vastgesteld op een eendenhouderij in Biddinghuizen. Het gaat om de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant. Het ministerie liet eerder weten dat er geen extra maatregelen worden genomen, omdat de vogels zijn gevonden in de omgeving van het besmette bedrijf.

Bron: Omroep Gelderland

Commercieel eendenbedrijf - 8 december 2017
In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het hoogpathogene type H5N6 vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 16.000 vleeseenden. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit bedrijf werd vorig jaar ook getroffen door vogelgriep. 

Persbericht: Vogelgriep vastgesteld op eendenbedrijf in Biddinghuizen

 

Volg ons!

vSKBNederland Kinderboerderij Klaverweide uit Capelle aan de IJssel zoekt een nieuwe dierverzorger voor 28 uur per week.Interesse… https://t.co/cc3LVWKyyV
vSKBNederland RT @KiboActief: @vSKBNederland Tijdens ledenvergadering ook aandacht voor rookvrije kinderboerderij ihkv @rookvrijegen https://t.co/dtfia9p
vSKBNederland RT @KiboActief: Scherpe ambitie 2020 voor kinderboerderijen in #preventieakkoord @MinVWS @PaulBlokhuis 100% kinderboerderijen rookvrij. We…
© 2018 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen