FacebookTwitterFeed


Nieuws van de SKBN

Actuele situatie vogelgriep 2017/ 2018

 

Vogelgriep vastgesteld bij eendenbedrijf in Kamperveen - 13 maart
Bij een eendenbedrijf in Kamperveen (provincie Overijssel) is voor de derde keer vogelgriep vastgesteld (eerder in 2016 en 2017). Alle 29.000 eenden zijn geruimd en ook een dicht nabij gelegen bedrijf is geruimd. Een bedrijf 500 meter hier vandaan is niet geruimd, maar wordt goed in de gatengehouden. 

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Oldekerk - 25 februari
In Oldekerk (provincie Groningen) is op zondag 25 februari 2018 bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vogels. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Oldekerk liggen nog 2 andere bedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.

Persbericht rijksoverheid 25-02-2018: Vogelgriep-vastgesteld-bij-pluimveebedrijf-in-oldekerk


Update situatie vogelgriep 2017/ 2018 via Levende Have


Update 26 februari 2018
Nieuw geval van vogelgriep: dit keer bij een bedrijf dat vleeskuikens fokt, in het Groningse Oldekerk.

Update 16 februari 2018
Afschermplicht en het tentoonstellingsverbod zijn nog steeds van kracht.Deskundigengroep dierziekten komt een dezer dagen bijeen voor een nieuw risico-analyse.

Update 22 januari 2018
Besmetting (H5N6) van hobbypluimvee in Rhoon.

Update 9 januari 2018
Het vervoersverbod rond Biddinghuizen vanwege de vogelgriep is opgeheven. De ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermplicht voor hobbypluimvee blijven van kracht. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt.

Update 18 december
Vogelgriep op dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen.

Update 14 december 2017
Vogelgriep aangetroffen bij 17 dode zwanen Harderwijk en wilde watervogels bij Hulshorst en Elbrug. Gaat om H5N6.

Update 12 december 2017
Er zijn in het 3-kilometergebied rond het eendenbedrijf in Biddinghuizen geen nieuwe besmettingen aangetroffen. Het vervoersverbod in het 10-kilometergebied is iets versoepeld: er mogen eieren, mest en slachtkuikens worden vervoerd volgens aangewezen routes. Rest van de maatregelen blijft van kracht.

Update 9 december 2017
Op 8 december 2017 is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld op een eendenbedrijf in Biddinghuizen.
Het gaat om het type H5N6. Zeer besmettelijk voor pluimvee. ''Opperste waakzaamheid geboden voor de pluimveesector'' twittert Wim van der Poel.

Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad onderzoekt het virus:

- het H5 is verwant aan het hoog-pathogene H5N8 virus dat is gevonden in Nederland in 2016.
- het N6 is verwant aan laag-pathogene virussen die eerder werden gevonden bij wilde vogels in Europa
- In een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen is een vervoersverbod ingesteld.
- Er geldt een ophokplicht voor commercieel pluimvee.
- Voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en loopvogels geldt een afschermplicht.
- Voor hobbymatig gehouden pluimvee, watervogels en loopvogels geldt een bezoekverbod: er zijn alleen bezoekers in de vogelverblijfplaatsen toegestaan als dat noodzakelijk is voor diergezondheid, dierenwelzijn of gezondheid van personen. Zo mogen bezoekers bij hobbyhouders, kinderboerderijen en dierentuinen geen toegang krijgen tot de hokken, maar is het wel mogelijk om van achter een afscheiding naar de dieren te kijken.
- Er is een tentoonstellingsverbod ingesteld voor het hele land.

Bron Levende Have: Actuele situatie vogelgriep 2017/ 2018


Voor kinderboerderijen zijn op dit moment nog deze maatregelen van kracht (website vSKBN):
Maatregelen vogelgriep voor kinderboerderijen

 

 

Volg ons!

vSKBNederland RT @BarneveldseKrnt: Barneveld krijgt een kinderboerderij BARNEVELD De kogel is door de kerk. Op het Geldersch Erf naast kasteel De Schaffe…
vSKBNederland Tijdens het EFCF congres organiseren we een extra ledendag met het thema water. Ook op kinderboerderijen een intere… https://t.co/ZTj150ULUP
vSKBNederland RT @KiboActief: Spaardoelen Kinderboerderijen Actief Toer 2019 realiseerbaar https://t.co/zYVGtB8ad6 @Fonds1818 https://t.co/Ad07i71Uol
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen