FacebookTwitterFeed


Nieuws van de SKBN

Bestuurlijke boetes I&R worden lager

Het ministerie van Landbouw is van plan hobbyisten lagere I&R-boetes te laten betalen dan bedrijfsmatige schapenhouders. De boetes gaan per 1 juli in, een half jaar later dan gepland.

Dat heeft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Eerder was het ministerie van plan boetes van 500 of 1.500 euro op te leggen als schapenhouders fouten maakten in hun I&R. Dat besluit leverde veel protesten op. Honderden mensen reageerden op de zogeheten internetconsultatie. Die boetes worden gehalveerd voor schapenhouders die de dieren niet houden voor de uitoefening van hun beroep of bedrijf. Bij welk aantal dieren dat is, blijkt niet uit de brief van de minister.

Naast deze halvering zinspeelt het ministerie op nog meer versoepeling als het gaat om lichte overtredingen. Binnenkort gaat de NVWA, die met de uitvoering van deze I&R-boetes wordt belast, met vertegenwoordigers van sectoren praten over hoe er met de regels gewerkt gaat worden. Daarbij is proportionaliteit uitgangspunt, zo schrijft de minister.

Tot slot heeft het ministerie nu bekendgemaakt dat het meermaals omnummeren van schapen toegestaan blijft. Eerder was het plan dat maar één keer toe te staan. 

Uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer blijkt dat de bestuurlijke boetes vanaf 1 juli 2019 moeten gaan gelden. Eerder was sprake van 1 januari aanstaande. Overigens zijn die bestuurlijke boetes niet de kosten die RVO rekent voor het herstellen van I&R-fouten.

Bron: Het Schaap en Levende Have

Brief ministerie: Kamerbrief over verbetervoorstellen identificatie en registratie (I&R) rundvee


 

Volg ons!

vSKBNederland RT @BarneveldseKrnt: Barneveld krijgt een kinderboerderij BARNEVELD De kogel is door de kerk. Op het Geldersch Erf naast kasteel De Schaffe…
vSKBNederland Tijdens het EFCF congres organiseren we een extra ledendag met het thema water. Ook op kinderboerderijen een intere… https://t.co/ZTj150ULUP
vSKBNederland RT @KiboActief: Spaardoelen Kinderboerderijen Actief Toer 2019 realiseerbaar https://t.co/zYVGtB8ad6 @Fonds1818 https://t.co/Ad07i71Uol
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen