FacebookTwitterFeed


Nieuws van vSKBN

 

Enquête Kinderboerderijen en maatregelen Vogelgriep

 

De vSKBN houdt een korte enquete over de maatregelen vogelgriep. Het is nu gelukkig rustig, maar voorgaande jaren hebben we wel te maken gehad met maatregelen door uitbraken van vogelgriep.

Hoe ging je daar als kinderboerderij mee om, tegen welke problemen liep je aan of welke oplossingen had je juist? Wij horen het graag om op deze manier bij uitbraken onze communicatie hierover te verbeteren, goede ideëen uit te wisselen en waar mogelijk de knelpunten ook mee te nemen in onze gesprekken met het ministerie.

Het invullen van de enquete duurt ongeveer 5 minuten. Alvast bedankt!

De enquete is hier te vinden: Kinderboerderijen en maatregelen vogelgriep

 


Algemene Ledenvergadering en notulen

We blikken terug op een goedbezochte ledenvergadering op 8 november in Burgers' Zoo in Arnhem waar we deze dag te gast waren. Met de rondleiding, lunch, de vergadering en een tweetal lezingen hadden we een leuk programma samengesteld. Bijna 120 deelnemers waren deze dag aanwezig en we kijken terug op een geslaagde ledenvergadering. 

Hieronder zijn de notulen te vinden en de stukken bij de lezing over het dierentuinbesluit. 

 


Een aantal foto's van deze dag:


Rookvrije kinderboerderijen onderdeel Nationaal Preventie Akkoord

 

Een gezonder Nederland… Zo begint Staatssecretaris Paul Blokhuis (Ministerie VWS) de inleiding van het Nationaal Preventie Akkoord. Op vrijdag 23 november is dit akkoord gepresenteerd. Om te komen tot een goed preventieakkoord is met een brede coalitie van maatschappelijke partijen en bedrijfsleven gesproken en onderhandelt. Een breed scala aan maatregelen dragen bij aan een rookvrije generatie! 

Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn.

Ambities kinderboerderijen

KinderboerderijenActief is als ‘aanjager’ van kinderboerderijen gesprekspartner bij het Preventie Akkoord aan de thematafel ‘roken’. In het akkoord heeft KinderboerderijenActief de volgende ambities vast laten leggen:

 • alle kinderboerderijen in 2020 rookvrij. Realisering zal samen met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland, gemeenten, GGD`s, NUSO, Jantje Beton en de Alliantie Nederland Rookvrij uitgevoerd worden.
 • KinderboerderijenActief in overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland bewerkstelligen dat een rookvrije locatie als voorwaarde wordt opgenomen voor gemeentelijke financiering van kinderboerderijen, uiterlijk in 2020.

Realisatie van deze ambities kan je alleen maar samen doen! Maar met de verbindingen tussen partijen moet dit lukken. Samen met NUSO wordt gewerkt aan Rookvrije Speelplekken.

Aantal Rookvrije kinderboerderijen
Op dit moment zijn 84 kinderboerderijen al rookvrij of hebben rookvrije afspraken en zijn 10 kinderboerderijen op weg naar een rookvrije kinderboerderij (stand begin nov 2018)

Help je mee?
Wil jij ook een rookvrije kinderboerderij? Bekijk hieronder alle informatie en stuur een email voor aanvullende informatie om op weg te gaan naar een rookvrije kinderboerderij.
Is jouw kinderboerderij rookvrij en staat die vermelding niet bij jouw pagina op deze website van kinderboerderijActief, stuur dan een email met de mededeling ‘wij zijn rookvrij!’ naar het onderstaande mailadres. 

Materialen en hulp
Er zijn verschillende materialen beschikbaar om snel aan de slag te gaan:

 • Stappenplan voor een rookvrije kinderboerderij
 • Argumenten en veel gestelde vragen
 • Poster rookvrije kinderboerderij

Natuurlijk is het goed om te leren van ervaringen van elkaar. Vraag Kinderboerderijenactief naar voorbeelden van rookvrije kinderboerderijen bij jou in de buurt. KinderboerderijenActief kan je actief helpen met het nemen van stappen naar een rookvrij kinderboerderij terrein.

Borden rookvrij: Laat op een positieve manier zien dat jouw locatie rookvrij is. Dit kan door een goed bordje ‘Rookvrij’ bij de toegang op te hangen. Veel gemeenten stellen zo`n bordje gratis beschikbaar voor Rookvrije locaties. Mocht dit in jouw gemeente niet het geval zijn dan kunnen kinderboerderijen 2 exemplaren bestellen via Kinderboerderijenactief 


Heb je vragen over rookvrije kinderboerderijen?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over het Nationaal Preventieakkoord: Rijksoverheid - Nationaal Preventieakkoord

 

 

 


Kinderboerderij Gorinchem winnaar Ida Zilverschoonprijs kinderboerderijen 2018

Tijdens de Algemene ledenvergadering van de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland op 8 november heeft Linda Scheelbeek namens de Stichting Ida Zilverschoon bekend gemaakt dat Natuurcentrum Gorinchem de Ida Zilverschoonprijs voor kinderboerderijen 2018 gewonnen heeft met het project ‘huisvesting kinderboerderijdieren’. Het Natuurcentrum ontvangt een cheque van €2500.

Wat is de Ida Zilverschoonprijs?
Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de kinderboerderijen. Veel locaties zijn hier actief mee bezig: ze bouwen een waar paradijs voor hun kippen, trainen de varkens of geven op aantrekkelijke wijze voorlichting aan het publiek. Kortom: er zijn allerlei manieren om het goede voorbeeld te geven. Stichting Ida Zilverschoon stelt deze geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk.

Genomineerden
Na de oproep van de vSKBN zijn er tien projecten ingezonden. Op 10 oktober heeft de selectiecommissie alle inzendingen beoordeeld. Op basis van de criteria zijn drie projecten genomineerd. Uit deze genomineerden is door het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon de winnaar gekozen.

Motivatie van de Stichting Ida Zilverschoon voor keuze van de winnaar:
Wij vinden de wijze waarop Natuurcentrum Gorinchem de huisvesting voor haar dieren heeft geregeld, met vrije uitloopstallen waar de dieren het gehele jaar door gebruik van kunnen maken en de beperking van het menselijk contact, een voorbeeld voor andere kinderboerderijen. Ook over het beleid om niet méér te fokken dan wat het natuurcentrum zelf kan huisvesten zijn wij als bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon enthousiast. Op het gebied van kennisoverdracht gaf het Natuurcentrum Gorinchem aan het komend jaar te willen werken aan een nog betere overdracht van kennis aan bezoekers. Wij hopen hier met de Ida Zilverschoonprijs een bijdrage aan te kunnen leveren.

De drie genomineerden:
- Amsterdam, Zimmerhoeve - Buitenleslokaal Bijentuin
- Den Haag, Stadsboerderijen - Huisdier Informatiepunt
- Gorinchem, Natuurcentrum - Huisvesting kinderboerderijdieren

De overige ingezonden projecten:
- Breda, Wolfslaar - Kippentunnel
- Den Helder, Helderse Vallei - Dier op bezoek
- Apeldoorn, Malkenschoten - Caviaparadijs
- Heerhugowaard, Bongelaar - Huisvesting Wolvarkens
- Rotterdam, Wilgenhof - Caviavilla
- Roosendaal, Minnebeek - Kuiken in de dop
- Winterswijk, Freriks - Insectvriendelijke tuin

Interesse in het inzien van de projectplannen? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 


Inzendingen Ida Zilverschoonprijs – kinderboerderijen 2018

Aanstaande donderdag 8 november wordt - tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vSKBN - door een vertegenwoordiger van de Stichting Ida Zilverschoon bekend gemaakt welke kinderboerderij de Ida Zilverschoonprijs in 2018 krijgt. De winnende kinderboerderij ontvangt een bedrag van €2500 en maakt hiermee dierenwelzijn op kinderboerderijen zichtbaar.

Na de oproep van de vSKBN zijn er tien projecten ingezonden. Op 10 oktober heeft de selectiecommissie alle inzendingen beoordeelt op basis van de gestelde uitgangspunten:
- het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij.
- Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk
- Belangrijk uitgangspunt bij beoordeling: een goed voorbeeld moet ook goed over te nemen zijn door andere kinderboerderijen. 

Op basis van deze criteria zijn drie projecten genomineerd. Uit deze genomineerden wordt door het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon de winnaar gekozen.

De drie genomineerden:

Plaats / naam kinderboerderij

Titel project

Amsterdam, Zimmerhoeve

Buitenleslokaal Bijentuin

Den Haag, Stadsboerderijen

Huisdier Informatiepunt

Gorinchem, Natuurcentrum

huisvesting kinderboerderijdieren

De inzenders van de andere projecten:

Plaats / naam kinderboerderij

Titel project

Breda, Wolfslaar

Kippentunnel

Den Helder, Helderse Vallei

Dier op bezoek

Apeldoorn, Malkenschoten

Caviaparadijs

Heerhugowaard, Bongelaar

Huisvesting Wolvarkens

Rotterdam, Wilgenhof

Caviavilla

Roosendaal, Minnebeek

Kuiken in de dop

Winterswijk, Freriks

Insectvriendelijke tuin


Wat is de Ida Zilverschoonprijs?

Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de kinderboerderijen. Veel locaties zijn hier actief mee bezig: ze bouwen een waar paradijs voor hun kippen, trainen de varkens of geven op aantrekkelijke wijze voorlichting aan het publiek. Kortom: er zijn allerlei manieren om het goede voorbeeld te geven. Stichting Ida Zilverschoon stelt deze geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk.

Voorbeelden zijn:

 • Speciale huisvesting/verrijking voor de dieren
 • Bijzondere voorlichting aan het publiek
 • Trainen van dieren
 • Betrekken van de wijk bij dierenwelzijn

 


Programma Algemene Ledenvergadering vSKBN - Donderdag 8 november 2018

Op donderdag 8 november houden we onze Algemene Ledenvergadering. We hebben een leuk programma samengesteld. In de ochtend is er de mogelijkheid tot een bezoek en rondleiding in de dierentuin. Na de lunch houden we onze ledenvergadering. Verder gaan we met Kitty Rekveld van Helicon in gesprek over het besluit Houden van Dieren en met Esmeralda Vermeulen van Aeres Barneveld over het Dierentuinbesluit.

Er wordt ook een 'bewijsstuk' uitgereikt aan een van de kinderboerderijen die recent ‘rookvrij’ is geworden.

Het gaat dus echt een geweldige dag worden en we ontmoeten je graag in Burgers’ Zoo.

Locatie : Burger’s Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

Ochtendprogramma:
09.00 uur Dierenpark open. Je kunt op eigen gelegenheid alvast het park verkennen.
10.15 uur Ontvangst met koffie, thee en lekkers in het Safari Restaurant
10.45 uur Start van een interessante highlights rondleiding, onder leiding van Burgers’ Gidsen
12.00 uur Lunchpauze met een Safari Broodjeslunch in het Safari Restaurant


Middagprogramma:
Agenda Algemene Ledenvergadering vSKBN
Aanvang 13.00 uur 
Kilimanjaro Lodge

1. Opening en vaststellen agenda

2. Ingekomen stukken en mededelingen. Terugblikken op 2018 en vooruitkijken naar 2019.

3. Vaststellen notulen ALV van 17 april 2018 (bijlage 1+2)

4. Financiën
- Presentatie begroting 2019 (bijlage 3 + 4)

5. Bestuurssamenstelling:
We gaan Ibe Pelgrim aan je voorstellen. Hij wil een half jaar meewerken met het bestuur en zal dan beslissen of hij zich kandidaat gaat stellen. Volgens rooster van aftreden is Corrie Reijnhout aan de beurt om in november als bestuurslid af te treden. Zij stelt zich opnieuw beschikbaar als bestuurslid.

6. Werkgroepen aan het woord. Korte terugkoppeling van iedere werkgroep over wat er afgelopen maanden is gedaan en bereikt

7. Rookvrije kinderboerderij.
Uitreiking van het ‘bewijsstuk’ door Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief die ons ook iets vertelt over het Preventie akkoord waarvan de Rookvrij actie een onderdeel is.

8. Dieren houden.
We gaan in gesprek met Kitty Rekveld van Helicon over het besluit ‘Houden van Dieren’.

9. Kinderboerderij als dierentuin?
Te gast is Esmeralda Vermeulen van Aeres in Barneveld. Zij praat met ons door over het Dierentuinbesluit.

10. Uitreiken Ida Zilverschoonprijs

11. Rondvraag

Rond 16.00 uur sluiten we de vergadering en praten we nog even na met een drankje en warme hapjes in het Safarirestaurant .

Aanmelden voor deelname:
Leden en aspirant-leden van de vSKBN kunnen deelnemen aan deze dag. Je kunt dit doorgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierbij de naam van de kinderboerderij en naam/ namen van de deelnemer(s).

Verder willen we graag weten aan welke programma-onderdelen je deelneemt:
0 Ochtendprogramma (start 10.15 uur, rondleiding dierentuin)
0 Lunch (12.00 uur). Graag dieetwensen doorgeven.
0 Algemene Ledenvergadering (start 13.00 uur).

Let op: Aanmelden is verplicht. Dit in verband met de kaarten voor de dierentuin. Zonder kaart geen gratis toegang tot de dierentuin. 

Aanmelden kan tot en met 1 november. 

Volmacht
Kinderboerderijen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen een andere kinderboerderij machtigen om deel te nemen aan de stemming (1 volmacht per deelnemende kinderboerderij). Indien je kinderboerderij een gemachtigde is, moet de volmacht 8 november getekend worden ingeleverd bij het bestuur van de vSKBN.

Bijlagen bij ALV:


 


Nieuwsbrief EFCF 3-2018

De herfstnieuwsbrief van de European Federation of City Farms is uit. Hierin een artikel over de jaarlijkse vijf-daagse conferentie, dit jaar in Bremen met 75 deelnemers uit verschillende landen, zelfs uit Australië. Het
kinderboerderijwerk is zeer gevarieerd, bleek maar weer. Mooi om te zien hoe ervaringen en 'best practice' worden uitgewisseld.

Talitha Visser van de vSKBN hield een wervende presentatie over het EFCF congres volgend jaar: in Utrecht met als thema Water! Over variatie gesproken: lees ook over de vroege 'huurders' van een insectenwand op een Youth Farm in de Verenigde Staten.

Dit en meer is te lezen in de laatste nieuwsbrief van de EFCF, die hier online te vinden is: Nieuwsbrief EFCF 3-2018

 


Bestuursleden vSKBN gezocht: Wie gaat de uitdaging aan?

Vind je het leuk om met een enthousiaste groep mensen de schouders te zetten onder de nieuwe plannen van de vSKBN? Ga dan samen met ons de uitdaging aan! Twee bestuursleden die aftreden in de komende ALV maken plaats vrij voor nieuwe mensen die zich willen inzetten voor de vereniging.

We begrijpen dat jullie het allemaal heel druk hebben, maar hopen toch dat er twee nieuwe mensen te vinden zijn. We zijn nu met vijf bestuursleden en willen toch graag weer op het magische getal van zeven uitkomen.

Ook jongeren willen we graag interesseren voor een bestuursfunctie. Heb je geen bestuurlijke ervaring en vind je het leuk om toch in het bestuur van de vSKBN actief zijn? Draai dan eens een half jaar op proef mee. Dan beslis je daarna of bestuurslidmaatschap iets voor jou is. Zo ja, dan kun je je formeel kandidaat stellen tijdens een Algemene Ledenvergadering. Wie durft?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met voorzitter Connie Raaijmakers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Nieuwe naam vSKBN: Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland

De vSKBN gaat al enige jaren door het leven als Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. Bij de laatste algemene Ledenvergadering is ervoor gekozen om de naam te wijzigen in vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland. Hiermee blijft de afkorting vSKBN hetzelfde, maar dekt de naam beter de lading van de vereniging en waar we voor staan. In Nederland heten veel locaties ook stadsboerderij. In principe zijn stadsboerderijen en kinderboerderijen niet verschillend van elkaar, maar verschillen alleen qua naam. 

Downloads:

Statuten Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland

 

Huishoudelijk reglement Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
 


Samenvatting enquête: Kinderboerderijen en Kwaliteit

Wat versta je onder kwaliteit? Heb je het Keurmerk kinderboerderijen of juist niet? Wat moet er in het keurmerk staan en wat absoluut niet? Deze en nog een aantal andere vragen hebben we gesteld aan onze leden. Leden met het keurmerk en leden zonder het keurmerk. De enquête is ingevuld door 38 respondenten met keurmerk en 46 respondenten zonder keurmerk. De belangrijkste resultaten hebben we hier samengevat. 


Iedereen die hieraan meegewerkt heeft: heel erg bedankt!

Keurmerk boerderijen hebben vaak meer betaalde medewerkers
De indruk is dat het voor kinderboerderijen met alleen vrijwilligers lastiger is het keurmerk te behalen, dan voor kinderboerderijen die werken met beroepskrachten. Bij de respondenten met keurmerk zijn er het vaakst vier of meer betaalde medewerkers in dienst. Bijna een kwart van de organisaties werkt alleen met vrijwilligers, terwijl er maar één vrijwilligerskinderboerderij met keurmerk aanwezig is onder de respondenten.
De enquête is in de meerderheid van de gevallen ingevuld door de beheerder/ bedrijfsleider van de kinderboerderij.
Waarom wel of geen keurmerk?

Kinderboerderijen willen aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving
Bijna alle kinderboerderijen in bezit van het keurmerk geven aan het belangrijk te vinden aantoonbaar te voldoen aan wet- en regelgeving. Ongeveer een kwart heeft het van de leidinggevende of organisatie opgekregen om het te behalen. De kinderboerderijen met keurmerk geven aan wat het voor hen heeft opgeleverd: meer inzicht in eigen bedrijf, positieve presentatie naar buiten toe, duidelijke procedures voor iedereen, meer geld en inzet vanuit gemeente/ subsidieverstrekker, bewustwording, kwaliteit en professionaliteit.
Het keurmerk moet iedere paar jaar hertoetst worden. De meesten willen de hertoetsing laten uitvoeren, maar een kwart geeft hiervoor wel voorwaarden aan: Dit hangt af van de invulling van het keurmerk, de inspanningen van de vSKBN, de kosten en of het erkend wordt door het ministerie.

Kosten spelen grote rol bij het niet behalen van het keurmerk
De kosten spelen bij het grootste deel van de kinderboerderijen zonder keurmerk een rol, zowel voor toetsing als voor aanpassingen. Daarnaast vinden veel boerderijen het een lastig en ingewikkeld traject. Overigens geeft bijna een derde aan het wel te willen behalen of ermee bezig te zijn.
De meeste respondenten willen graag steun ontvangen van de vSKBN bij het behalen van het keurmerk.

Wat moet er wel en niet in het keurmerk staan?
Het grootste deel van de respondenten vindt dat het keurmerk zowel wet- en regelgeving en kwaliteitseisen moet bevatten. Over sommige eisen is wel discussie, waarbij vooral kinderboerderijen met vrijwilligers aangeven niet aan alle eisen te kunnen voldoen, met name de Arbo-eisen in de RIE geven problemen. Voor vrijwilligersorganisaties zijn niet alle eisen verplicht.

Aandacht voor kwaliteit bij zowel keurmerkhouders als niet-keurmerkhouders
Het overgrote deel van de kinderboerderijen is in bezit van GD Keurmerk Zoönosen en/ of heeft aandacht voor kwaliteit op verschillende manieren, waaronder gebruik van protocollen.

Concluderend: De meeste kinderboerderijen vinden het keurmerk belangrijk, ook een groot deel van de niet-keurmerkhouders, maar zijn wel in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Veel gestelde vragen en opmerkingen

Het schone weg – vuile wegprincipe levert voor ons problemen op
Dit is opgenomen in criterium 2.7 van het keurmerk. Deze term komt uit de commerciële veehouderij, waarbij er een aparte en gescheiden schone en vuile weg is. Hierdoor levert deze term vaak verwarring op en schept hoge verwachtingen, omdat dit vaak niet of lastig te realiseren is op een kinderboerderij. Praktisch gezien gaat het erom dat het schoon is, dat bezoekers niet overal door de mest hoeven te lopen. Dit kan bijvoorbeeld door de mestroute schoon te houden, kruiwagens niet te vol te laden en de stal of weide tijdelijk af te sluiten tijdens het uitmesten. Op sommige kinderboerderijen wordt al het schoonmaak- en uitmestwerk vóór de openingstijd gedaan, maar dat is niet overal mogelijk.

Het keurmerk verandert steeds, zo weten we niet waar we aan toe zijn
Een keurmerk is een ontwikkeltraject. De vSKBN koos eerst voor een trapsgewijze certificering met ‘Goed voor elkaar’ (alleen wet- en regelgeving) en ‘Prima voor Elkaar (wet- en regelgeving en kwaliteitseisen). Uiteindelijk is gekozen voor een eenduidig ‘Keurmerk Kinderboerderijen’ als vervolg op ‘Prima voor Elkaar’. De wet- en regelgeving verandert echter voortdurend en inzichten ook. Daarom moet het keurmerk steeds actueel worden gehouden aan de geldende eisen. Dit levert de kinderboerderij ook veel op, want door het keurmerk te hebben en behouden blijf je bij. De vSKBN zorgt ervoor dat eventuele veranderingen goed gecommuniceerd worden.

Ik heb al het Keurmerk Zoönosen, wat voegt dit nog toe?
Het keurmerk Zoönosen richt zich op hygiëne en ziekte-overdracht tussen dier en mens. Een erg belangrijk onderwerp, maar het keurmerk Kinderboerderijen is veel breder. De eisen die in het Keurmerk Zoönosen zitten, zijn ook opgenomen in het Keurmerk Kinderboerderijen, maar daarnaast is hierin veel aandacht voor dierenwelzijn, vakbekwaamheid en arbo-eisen, ook voor vrijwilligers. Het Keurmerk Kinderboerderijen omvat alle eisen die gelden voor kinderboerderijen. Hier haal je uit wat voor jouw situatie van toepassing is.

Wat is wettelijk in het keurmerk en wat niet?
In het keurmerk is per criterium aangegeven uit welk wetsartikel dit afkomstig is. Niet alle criteria zijn wettelijk, maar zeker 80% is dit wel. We hebben een apart document gemaakt (bijlage/ download), waarin overzichtelijk is te zien of het om wettelijke eisen gaat of kwaliteitscriteria.

Wel of geen extra eisen op gebied van dierenwelzijn
Dierenwelzijn is op kinderboerderijen vanzelfsprekend, maar in de reacties zien we een verschillende gewenste invulling hiervan. Sommigen vinden de eisen nog niet ver genoeg gaan en anderen geven aan dat de eisen inmiddels veel te streng zijn. Een deel hiervan zijn kwaliteitseisen en dus bespreekbaar.

We willen met kinderboerderijen deze en andere kwaliteitseisen bespreken, zodat we tot passende criteria en omschrijvingen kunnen komen. 

Wat heb ik als boerderij aan zo’n bordje?
Het behalen van het keurmerk is meer dan alleen het krijgen van een bordje. Het is ook een kans. Je laat daarmee namelijk zien dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving en eventuele kwaliteitseisen en dat je er alles aan doet om jouw boerderij zo professioneel mogelijk te runnen. Richting je bezoekers, maar ook richting samenwerkingspartners en de gemeente. Verschillende kinderboerderijen hebben dankzij het behalen van het keurmerk extra subsidie en zelfs nieuwbouw gekregen, omdat de gemeente zag dat de boerderij niet zomaar een plek was om “konijntjes te knuffelen”, maar een professioneel bedrijf waar invulling wordt gegeven aan allerlei maatschappelijke doelen die de gemeente belangrijk vindt. En daar hebben zij best geld voor over.

Werkgroep Kwaliteit Kinderboerderijen/ stand van zaken
De werkgroep heeft voor ogen dat iedere boerderij kwaliteit levert. Als vSKBN willen we dit ondersteunen. Er ligt een uitgebreid handboek, die we op dit moment kritisch aan het bekijken zijn. Het is een waardevol document met ontzettend veel informatie. We vragen ons af hoe we dit nog toegankelijker kunnen maken, met name voor kleinere organisaties.

Ook onderzoeken we de mogelijkheden van een toetsing. Hoe organiseer je dat en wat kost dit dan? Hierbij is natuurlijk weer het uitgangspunt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn.


 


Ida Zilverschoon prijs: Leden voor nominatiecommissie gezocht

Na de oproep zijn er 10 projecten ingediend voor de Ida Zilverschoon prijs 2018. Het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon moet uiteindelijk uit 3 genomineerden een winnaar kiezen. Wij zijn op zoek naar een aantal mensen uit het kinderboerderijenwerkveld die in 2018 als nominatiecommissie deze selectie willen maken. In 1 bijeenkomst bepalen de leden hun keuze.

De voorwaarden:
- gelegenheid hebben om deel te nemen aan 1 bijeenkomst voor 15 september
- heeft jouw kinderboerderij een inzending gedaan om mee te dingen naar de prijs dan kun je helaas niet deelnemen aan de commissie.

Heb jij belangstelling om eenmalig in de nominatiecommissie plaats te nemen?
Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Nieuwsbrief EFCF 2-2018

 

Nieuwsbrief EFCF juni 2018
De EFCF is de Europese federatie van kinderboerderijen. Zij wisselen onderling informatie uit en organiseren jaarlijks een conferentie die steeds in verschillende Europese landen gehouden wordt. Daarnaast geven zij vier keer per jaar een nieuwsbrief uit. De vSKBN is ook lid van de EFCF.

De nieuwsbrief van juni 2018 met info over:
- Congres 2018 in Bremen
- Educatieve boerderij in Spanje
- Bekende dieren op een kinderboerderij in Noorwegen
En nog veel meer

En voor degenen die op vakantie ook graag een kinderboerderij bezoeken op hun vakantie ergens in Europa, zijn hier adressen te vinden:
https://cityfarms.org/full_member_federations
https://cityfarms.org/associated_members

Lees hier de laatste nieuwsbrief: Nieuwsbrief EFCF 2-2018

 

 

 


De AVG en kinderboerderijen

De AVG staat voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming en deze vervangt de huidige privacywetgeving. Alle bedrijven en organisaties, dus ook kinderboerderijen, krijgen hiermee te maken. Deze wetgeving is vanaf mei 2016 van kracht en vanaf 25 mei 2018 ziet de Autoriteit Persoonsgegevens toe op naleving van deze wet. Dit artikel gaat in op wat de kinderboerderij moet doen om te voldoen aan de AVG wetgeving en er zijn een aantal voorbeeldprotocollen toegevoegd. Deze kunnen worden gedownload en voor eigen doeleinden worden gebruikt. 

Wat betekent de AVG voor de kinderboerderij?
Iedere organisatie heeft te maken met het bewaren en verwerken van persoonsgegevens. De AVG bevat strengere regels over de omgang met deze persoonsgegevens. Organisaties en bedrijven zijn verplicht om meer transparantie en informatie te geven over het verwerken van deze regels. Ook moet goed worden bedacht met welk doel gegevens worden opgeslagen. Als bijvoorbeeld alle communicatie via de mail plaatsvindt, is het niet nodig om adresgegevens op te slaan.

Op de website van de NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) staat een 7-stappenplan om te voldoen aan de AVG: 7 stappenplan AVG (eerst registreren).

Om te kunnen voldoen aan de AVG moeten de volgende zaken worden geregeld:

 • Een goed beeld hebben van alle verwerking van persoonsgegevens;
 • Ervoor zorgen dat deze verwerkingen voldoen aan de genoemde principes;
 • Privacy bewust denken en handelen;
 • Kunnen voldoen aan verzoeken van betrokkenen die hun rechten willen uitoefenen;
 • Weten hoe datalekken te voorkomen, signaleren en melden;
 • Ervoor zorgen dat alle persoonsgegevens afdoende beveiligd worden tegen verlies, vernietiging of ongeoorloofd gebruik;
 • Moet er bij alle afspraken en contracten met externe partijen duidelijk vermeld worden hoe er omgegaan dient te worden met persoonsgegevens en eventuele datalekken;
 • Een nauwkeurige administratie bijhouden van alle privacygerelateerde zaken, als bewijsvoering bij een eventuele controle;

De AVG is gebaseerd op de volgende principes:

 • Transparantie: de betrokkene (de persoon van wie de gegevens verwerkt worden) is hiervan op de hoogte, heeft hiervoor toestemming gegeven en kent zijn/haar rechten;
 • Juistheid: de persoonsgegevens moeten correct zijn en blijven;
 • Doelbeperking: de persoonsgegevens worden voor een welbepaald gewettigd en duidelijk omschreven doel verzameld, en mogen niet voor andere zaken gebruikt worden;
 • Gegevensbeperking: enkel de gegevens die voor het beoogde doel noodzakelijk zijn, mogen worden verzameld;
 • Bewaartermijnbeperking: de persoonsgegevens mogen niet langer bewaard worden dan nodig voor het beoogde doel;
 • Integriteit en vertrouwelijkheid: de persoonsgegevens moeten beschermd worden tegen toegang door onbevoegden, verlies of vernietiging;
 • Verantwoording: de verantwoordelijke moet kunnen aantonen aan deze regels te voldoen.

De AVG benoemt de volgende expliciete rechten van betrokkenen:

 • Recht op inzage: welke persoonsgegevens worden er verwerkt, met welk doel, hoe lang worden ze bewaard, met wie worden ze gedeeld, hoe worden ze beveiligd;
 • Recht op correctie de betrokkene heeft recht op dat zijn/haar gegevens gecorrigeerd worden en toestemming in te trekken;
 • Recht op vergetelheid (onderhevig aan wettelijke bepalingen zoals bewaarplicht e.d.);
 • Recht op bezwaar tegen bepaalde verwerkingen zoals profilering;
 • Recht op portabiliteit: de betrokkene mag vragen om een kopie van de gegevens in een gangbaar formaat.

Wat zijn persoonsgegevens?
De wetgeving definieert persoonsgegevens als alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Een identificeerbaar natuurlijke persoon is 'iemand die direct of indirect kan worden geïdentificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, identificatienummer, locatiegegevens, online identificator of een van meer elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, psychische, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon.' Bij directe identificeerbaarheid wordt vaak al snel gedacht aan NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats), maar het begrip persoonsgegevens is veel breder. Een aantal voorbeelden:

 • Geboortedatum, titulatuur, geslacht
 • Emailadres, telefoonnummer, zakelijk adres, locatie
 • Werkgever, functie, leidinggevende, personeelsnummer
 • Loopbaan, opleidingen, competenties
 • Medische dossiers
 • Antwoorden, klachten, meningen, publicaties
 • Inhoud van emails, surfgedrag
 • Overtredingen, veroordelingen
 • Loginnamen, wachtwoorden
 • Identificatienummers
 • Kentekens
 • IP-adressen, cookies, RFID-nummers, MAC-adressen

Veilige website met SSL-certificaat
SSL staat voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server (van de website) en een internetbrowser (zoals Chrome of Internet Explorer) waardoor de gegevens beveiligd worden. Als de URL van de website begint met HTTPS:// dan is de website beveiligd met een SSL certificaat.

Doordat SSL certificaten een beveiligde sleutel koppelen aan de connectie van een website kunnen gegevens zodanig bewaard worden, zodat deze veilig ingevoerd kunnen worden zonder tussenkomst van externe systemen die de gegevens willen onderscheppen. Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die op deze wijze beveiligd zijn. Een SSL certificaat aanvragen wordt gedaan door de eigenaar van de website bij een certificaatautoriteit (bv. de hostingprovider). 


Voorbeelddocumenten:

Om kinderboerderijen te ondersteunen met het in orde maken van alle zaken rondom de AVG hebben we een aantal voorbeelddocumenten opgesteld. Deze kunnen via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden opgevraagd. 

Voorbeeld Inventarisatie vragenlijst: Hiermee wordt een overzicht gemaakt van de gegevens die worden opgeslagen en waarom met ruimte voor het invullen van actiepunten.

Voorbeeld Verwerkingsregister: Overzicht van de gegevens die worden opgeslagen, welk soort persoonsgegevens, doel, betrokkenen, ontvangers, bewaartermijn etc.

Voorbeeld Instructies gegevensbeveiliging: Overzicht van beveiligingsmaatregelen die de kinderboerderij neemt. Medewerkers en vrijwilligers die hiermee te maken hebben tekenen volgens deze instructie te werken.

Voorbeeld privacyreglement: In het privacyreglement geeft de kinderboerderij aan hoe wordt omgegaan met persoonsgegevens. Hierin zijn opgenomen algemene privacybepalingen rondom gegevensverwerking opgenomen en de rechten en plichten van partijen.

Voorbeeld protocol datalekken: Omschrijving van wat een datalek is en hoe deze worden gemeld en geregistreerd.

Voorbeeld Registratieformulier datalekken: Invulformulier voor het melden van oorzaak datalek en informeren van betrokkene(n).

Voorbeeld Toestemmingsverklaring Fotografie en Film: verklaring waarin betrokkene toestemming geef voor gebruik van foto’s of videomateriaal ten bate van de kinderboerderij.

Voorbeeld Toestemmingsformulier gegevensverwerking: Betrokkene (vrijwilliger/ medewerker/ bestuurslid) geeft hiermee toestemming om zijn/ haar persoonsgegevens te verwerken voor de omschreven doeleinden.

Bronnen en meer informatie:
Algemene Verordening Gegevensbescherming 
Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
7-stappenplan AVG van de NOV

 


Enquete Kinderboerderijen en Kwaliteit

De vSKBN wil graag meer weten over kwaliteit op kinderboerderijen en wat de leden daarin belangrijk vinden. Dit doen we door middel van een korte enquête. Wij hopen op zoveel mogelijk reacties, zodat we een goed beeld kunnen krijgen. Alvast bedankt voor het invullen!  

De Werkgroep Kwaliteit houdt zich onder andere bezig met het Keurmerk Kinderboerderijen. Daarom willen we graag van de kinderboerderijen weten wat zij hier van vinden: keuze voor wel of geen keurmerk, moet het keurmerk blijven bestaan, wat kan er beter en welke ondersteuning willen kinderboerderijen?

De enquête bestaat uit 10 korte vragen en invullen duurt circa 3-5 minuten. Hoe meer reacties we ontvangen, hoe beter beeld we krijgen. 

Doe ook mee:
Er zijn twee versies van de enquête: Voor leden met keurmerk en een versie voor leden zonder keurmerk. Deze kunnen tot en met 21 mei worden ingevuld en zijn gesloten. 

Enquête voor leden MET KEURMERK
- Het keurmerk is behaald tussen 2009 en 2015
- Per kinderboerderij wordt 1 enquête ingevuld


Enquête voor leden ZONDER KEURMERK
- Niet in bezit van keurmerk of versie 'Goed voor Elkaar' 
- Per kinderboerderij wordt 1 enquête ingevuld


Meer info

In de onderstaande link is de checklist voor het keurmerk te vinden met alle criteria. Hier staat bij welke criteria wettelijk zijn (W) en wat kwaliteitseisen zijn (K). Het keurmerk is te vinden op de website: Keurmerk Kinderboerderijen

Alvast bedankt voor de medewerking!

Namens het bestuur en de werkgroep Kwaliteit 


Ida Zilverschoon Prijs 2018: Maak dierenwelzijn zichtbaar!

 

Is jouw kinderboerderij op een bijzondere manier bezig met dierenwelzijn? Heb je een geweldig voorbeeldproject voor bezoekers én voor andere kinderboerderijen? Stuur dan je project in voor de Ida Zilverschoon Prijs voor kinderboerderijen en maak kans op €2.500,- !

Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de kinderboerderijen. Veel locaties zijn hier actief mee bezig: ze bouwen een waar paradijs voor hun kippen, trainen de varkens of geven op aantrekkelijke wijze voorlichting aan het publiek. Kortom: er zijn allerlei manieren om het goede voorbeeld te geven.

Ida Zilverschoonprijs
Stichting Ida Zilverschoon stelt deze geldprijs beschikbaar voor het meest opvallende of onderscheidende dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. De prijs wordt eind oktober op feestelijke wijze uitgereikt bij de winnende locatie. Het gaat om bestaande projecten, acties of activiteiten die zich succesvol hebben bewezen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Speciale huisvesting/verrijking voor de dieren
 • Bijzondere voorlichting aan het publiek
 • Trainen van dieren
 • Betrekken van de wijk bij dierenwelzijn

Meedoen kan op twee manieren:

 • Stuur je project in voor 15 juni! Stuur de uitwerking van maximaal drie A4-tjes naar de vSKBN: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na de sluitingstermijn zal een nominatiecommissie, bestaande uit afgevaardigden van kinderboerderijen, voor 15 september drie projecten nomineren. Door het bestuur van Stichting Ida Zilverschoon wordt uit die drie inzendingen de winnaar gekozen en de prijs uitgereikt.

 • Heb jij belangstelling om eenmalig in de nominatiecommissie plaats te nemen, dan roepen we je op om je aan te melden via bovenstaand emailadres. Belangrijk: heeft jouw kinderboerderij een inzending gedaan om mee te dingen naar de prijs dan kan je helaas niet deelnemen aan de commissie.

Voorbeeld van de Uitreiking in Deventer in 2015

Voor vragen over deze actie kun je mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doe mee en maak dierenwelzijn op kinderboerderijen zichtbaar! 


Werkgroep Dieraangelegenheden stelt zich voor

In de Algemene Ledenvergadering is besloten dat de vSKBN gaat werken met verschillende werkgroepen, bestaande uit medewerkers/ vrijwilligers van kinderboerderijen. Inmiddels zijn de werkgroep Communicatie, werkgroep Kwaliteit en werkgroep Dieraangelegenheden van start gegaan. Deze laatste werkgroep stelt zich hier als eerste voor. 

De Werkgroep Dieraangelegenheden startte op 22 februari 2018 en bestaat uit:Wij zien drie rollen voor onze werkgroep: 

1. Klankbord voor het bestuur bij contacten met het ministerie / NVWA over dierziekten, epidemieën, crisissituaties
Over maatregelen die de overheid onze branche wil opleggen, adviseren wij het bestuur en wij helpen mee om die maatregelen zo eenduidig mogelijk en vooral begrijpelijk uit te leggen. Via de werkgroep Communicatie die de website en andere social media voedt, gaat hierover informatie naar de leden.

2. Uitlokken bij de leden van creatieve oplossingen op boerderijen van beperkende maatregelen die de overheid ons oplegt. Communiceren over die creatieve oplossingen met alle leden.
Vogelgriep is vermoedelijk een jaarlijks terugkerende ziekte. Hoe zorgen we ervoor dat we onze publieksfunctie ondanks de afschermplicht toch goed kunnen blijven doen?

3. Volgen en vertalen naar onze vereniging van maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn.
Er verandert veel in de maatschappij in het denken over dieren, dieren houden en consumeren. Het begrip dierenwelzijn verandert ook. Als branche gaan wij de discussie niet uit de weg. Wij willen over die maatschappelijke ontwikkelingen met de leden communiceren en gevraagd en ongevraagd het bestuur adviseren of de VSKBN op bepaalde onderwerpen stelling moet nemen of juist niet.

Samenwerking met de andere werkgroepen
Wij zien bij alle rollen een raakvlak met in ieder geval de werkgroepen communicatie en kwaliteit (en straks ook de werkgroep kennisdeling) en vragen het bestuur ons te helpen bij het in contact komen met die werkgroepen en het afstemmen ermee. Graag willen wij een keer met alle werkgroepen bijeenkomen om die afstemming vorm te geven.
Als werkgroep schakelen we snel en we maken daarvoor gebruik van alle moderne communicatiemiddelen waarover we kunnen beschikken. En natuurlijk zullen we elkaar ook in levende lijve ontmoeten. Leden kunnen via het secretariaat van de VSKBN met ons in contact komen.

De eerste testcase van een van onze rollen is het gesprek dat het bestuur binnenkort gaat hebben met het ministerie en de NVWA.

 

 


Voorbereidende stukken Algemene Ledenvergadering 17 april

Op dinsdag 17 april vindt de Algemene Ledenvergadering plaats op het Castellum in Utrecht. De stukken zijn onderaan dit artikel te downloaden. Het is nog mogelijk om aan te melden voor de Ledenvergadering. Dit kan uiterlijk tot en met 10 april door een mail te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld aantal deelnemers, naam/ namen en naam en plaats kinderboerderij. 

Volmacht
Voor de kinderboerderijen die niet aanwezig kunnen zijn, zullen de notulen achteraf te lezen zijn. Ook kunnen zij uiteraard een volmacht invullen en meegeven aan een andere kinderboerderij om deel te nemen aan de stemming (1 volmacht per deelnemende kinderboerderij).

Naam vSKBN
De huidige naam van de vSKBN is vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. We hebben ervoor gekozen om het voorstel van de werkgroep over te nemen en deze naam te veranderen in vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland. Hiermee blijft de afkorting hetzelfde en dekt naar onze mening beter de lading. In Nederland heten veel kinderboerderijen ook stadsboerderij. Als we de naamswijziging aanbieden aan de notaris doen we dat nog onder de oude naam. Zodra de notaris de nieuwe akte heeft opgemaakt, staat boven de statuten de nieuwe naam. Bovenaan het Huishoudelijk Reglement staat de nieuwe naam al. Die hoeft namelijk niet langs de notaris.

Toelichting op twee agenda's bij Algemene Ledenvergadering
Hierbij ontvangen je de agenda voor de Ledenvergadering op 17 april. Je ziet dat er eigenlijk twee agenda’s zijn en dat leggen we graag even uit. Deze Algemene Ledenvergadering is een bijzondere omdat we de nieuwe statuten en het huishoudelijk reglement gaan vaststellen. Nu schrijven de statuten voor dat in zo’n geval tweederde van de geregistreerde leden aanwezig moeten zijn om hierover een besluit te nemen.

Het aantal aanmeldingen voor 17 april is minder dan dit vereiste aantal. Dat betekent dat we een tweede vergadering moeten uitschrijven en dat doen we dan direct nadat we de statuten en het huishoudelijk reglement hebben toegelicht en eventueel laatste vragen hebben beantwoord.

In die tweede vergadering kunnen de statuten en het huishoudelijk reglement worden goedgekeurd met een tweederde meerderheid van het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. Beetje ingewikkeld, maar wel noodzakelijk om alles juridisch zuiver af te handelen.

Bijgevoegde stukken:


Nieuwsbrief EFCF 1-2018

 

Nieuwsbrief EFCF maart 2018
De EFCF is de Europese federatie van kinderboerderijen. Zij wisselen onderling informatie uit en organiseren jaarlijks een conferentie die steeds in verschillende Europese landen gehouden wordt. Daarnaast geven zij vier keer per jaar een nieuwsbrief uit. De vSKBN is ook lid van de EFCF.

Lees hier de laatste nieuwsbrief: Nieuwsbrief EFCF 1-2018

 

 


Nieuwe Facebookpagina vSKBN

De vSKBN heeft al jarenlang een eigen Facebookpagina. Door veranderingen in de organisatie is deze Facebookpagina onbeheerd geraakt en kunnen hierop geen berichten meer geplaatst worden. 
We hebben daarom en nieuwe pagina aangemaakt, waarop regelmatig nieuwe berichten voor kinderboerderijen worden geplaatst. We hopen dat we zoveel mogelijk volgers krijgen. Like onze pagina ook op: Facebook

vSKBN en blijf op de hoogte van de laatste berichten en het nieuws. Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 17 april 2018

 

Dinsdag 17 april 2018 is het zover: de Algemene Ledenvergadering in Castellum Hoge Woerd te Utrecht voor onze leden. 

Inspirerend voorprogramma
Steede Hoge Woerd is op 17 april onze gastheer en nodigt alle deelnemers uit om mee te doen aan een leuk en inspirerend voorprogramma! Kom op 17 april naar Utrecht. Drink vanaf 10.00 uur alvast een kop koffie of thee en doe vanaf 10.30 uur mee aan de rondleiding door het museum en de stadsboerderij. Bij voldoende aanmeldingen organiseert de stadsboerderij misschien ook nog een 'pop-up' workshop op de boerderij. Daarna wacht er een lekkere lunch op je in het Castellum Café.

Aanmelden
We hopen natuurlijk dat iedereen ook aan het voorprogramma meedoet, maar begrijpen dat dit misschien niet voor iedereen haalbaar is.

Reageer daarom alsjeblieft zo snel mogelijk, maar uiterlijk 10 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of je deelneemt aan:

o het voorprogramma om 10.30u met rondleiding
o de lunch om 12.30 uur (geef eventuele dieetwensen meteen door)
o de Algemene Ledenvergadering om 13.00 uur

Geef ook graag bij elk onderdeel aan met hoeveel personen je komt.
Uiterlijk 31 maart 2018 sturen we de agenda voor de Algemene Ledenvergadering.

Bijzondere plek
Castellum Hoge Woerd is een bijzondere plek in Utrecht. Niet alleen omdat één van de stadsboerderijen van Utrecht (Steede Hoge Woerd) hier gevestigd is, maar ook omdat het een mooi museum, een theater en een restaurant herbergt. Het museum gaat over 2000 jaar wonen en werken in Leidsche Rijn/Utrecht, met meer dan alleen Romeinse invloeden, een prachtig Romeins schip en ook een fraai duurzaam programma voor alle leeftijden en een interactieve presentatie over de ontwikkeling en functie van (landbouw-)dieren.

Meer weten? Kijk dan op Castellum Hoge Woerd
 


Volg ons!

vSKBNederland Kinderboerderij Klaverweide uit Capelle aan de IJssel zoekt een nieuwe dierverzorger voor 28 uur per week.Interesse… https://t.co/cc3LVWKyyV
vSKBNederland RT @KiboActief: @vSKBNederland Tijdens ledenvergadering ook aandacht voor rookvrije kinderboerderij ihkv @rookvrijegen https://t.co/dtfia9p
vSKBNederland RT @KiboActief: Scherpe ambitie 2020 voor kinderboerderijen in #preventieakkoord @MinVWS @PaulBlokhuis 100% kinderboerderijen rookvrij. We…
© 2018 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen