FacebookTwitterFeed


Nieuws van vSKBN

Toekomst vSKBN en nieuw bestuur stelt zich voor

 

Op donderdag 26 oktober vond in Vianen de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de vSKBN plaats. Tijdens deze vergadering zijn belangrijke beslissingen genomen over de toekomstige koers van de vSKBN. Tevens zijn we blij te mogen melden dat de vSKBN een geheel nieuw en weer voltallig bestuur heeft bestaande uit 7 leden.

De notulen van de vergadering zijn per mail aan de leden verstuurd. Indien u als lid geen notulen heeft ontvangen, stuur ons dan een bericht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Het bestuur stelt zich voor:


Vlnr: Ap Dominicus, Wessel Kok, Monique Verstraten, Talitha Visser, Maarten Hertzberger, Corrie Reijnhout, Connie Raaijmakers

Connie Raaijmakers (voorzitter) - MEK Oosterhout
“Als bestuurder heb ik 30 jaar het groeiproces mogen begeleiden van het MEK in Oosterhout. Wat begon als een vrijwilligersorganisatie, werd een kinderboerderij en milieu educatie centrum met professionele deskundigheid en nog steeds veel enthousiaste vrijwilligers. In die periode heb ik ook zelf veel geleerd en die kennis en ervaring wil ik heel graag inzetten voor de ‘wederopbouw’ van de vSKBN.”

Corrie Reijnhout (secretaris) - St. Utrecht Natuurlijk
“In de werkgroep Toekomst vSKBN besefte ik des te meer hoe waardevol het is dat we in Nederland locaties hebben waar je in contact komt met natuur, milieu, duurzaamheid, (landbouw-) huisdieren. Voor Utrecht Natuurlijk, waarvan ik directeur ben is dat voor vijf stadsboerderijen dagelijkse kost. De vSKBN-locaties inspireren tot een duurzame en gezonde leefstijl. Dat is me veel waard. Ik help graag mee om hierin een hoge kwaliteit te bereiken.“

Ap Dominicus (penningmeester) - Kinderboerderij De Oude Hofstede Ede 
“Als voorzitter van een kinderboerderij heb ik mij beschikbaar gesteld als bestuurder van vSKBN. Mijn intentie is om van dit overkoepelend orgaan een spreekbuis en een informatiecentrum te maken voor alle kinderboerderijen en stadsboerderijen. Daarnaast zou ik de vSKBN graag meer landelijke bekendheid geven en ervoor willen zorgen dat we als gerespecteerd partner worden gezien bij officiële instanties.”

Dhr. Dominicus heeft zich moeten terugtrekken als penningmeester. 

Wessel Kok - Kinderboerderij De Parkhoeve Breda-Noord

“Als vrijwilliger ben ik verbonden aan kinderboerderij De Parkhoeve in Breda-Noord waar ik op diverse vlakken ondersteuning bied. Daarnaast werk ik als consultant op het gebied van financieel-juridische vraagstukken binnen het werkveld van Personeel & Organisatie. Ook ben ik keurmeester bij kleindierententoonstellingen voor de (dwerg)hoenders. Als bestuurslid binnen de vSKBN zie ik door mijn ervaring in het bedrijfsleven een toegevoegde waarde voor alle kinderboerderijen.''

Monique Verstraten - St. Natuurcentrum Arnhem

“Sinds 2012 ben ik met veel liefde en plezier leidinggevende van Natuurcentrum Arnhem. Ik ben geboren op een boerderij en heb een (personeels)management achtergrond. Naast mijn werk in Arnhem ben ik al enkele jaren actief verbonden bij het Landelijke NME-netwerk (oftewel GDO). Ik zie mezelf als een verbinder en door deze verschillende functies kan ik NME en kinderboerderijen aan elkaar verbinden.”

Talitha Visser - De Elzenhoek Oss

“Met veel plezier en passie ben ik bedrijfsleider van NME-centrum en kinderboerderij De Elzenhoek in Oss. De afgelopen 10 jaar heb ik samen met mijn enthousiaste team medewerkers en vrijwilligers deze plek tot iets heel moois op mogen bouwen. Met datzelfde enthousiasme zet ik me nu graag in om van de vSKBN weer een vereniging te maken waar we trots op kunnen zijn. En waar we als kinderboerderijen graag bij willen horen! “

Maarten Hertzberger - Kinderboerderij Westerpark Amsterdam

“Ik werk als bedrijfsleider op boerderij Westerpark. Sinds ik bij de kinderboerderij werk merk ik dat veel boerderijen op een soort van eiland werken. Ik ben bij de vSKBN gekomen om juist kinderboerderijen te bewegen om meer samen te werken en zo een grote organisatie te worden waar gemeente, bezoekers en overheid niet zomaar meer omheen kunnen.”

Toekomst vSKBN: voor en door de leden!  

Tijdens de ALV is door de leden gekozen voor de toekomstvariant waarbij de vSKBN een semiprofessionele organisatie wordt. Naast een betaald secretariaat dat administratieve en organisatorische taken uitvoert, dragen de leden in deze variant actief hun steentje bij.

In vijf werkgroepen gaan medewerkers van aangesloten kinderboerderijen inhoudelijk aan de slag met verschillende onderwerpen. Per werkgroep wordt samen met het bestuur een opdracht geformuleerd. Vervolgens komen de werkgroepen elk vanuit hun eigen vakgebied met voorstellen om de vSKBN en haar leden te verbeteren. Bij een volgende ALV worden de voorstellen aan de leden voorgelegd en besproken.

De vijf werkgroepen zijn:
1. Communicatie (inhoud van nieuwberichten en suggesties voor de website)
2. Dieraangelegenheden (afstemming met ministerie/ NVWA over protocollen dierziekten, alert zijn op communicatie naar de leden hierover)
3. Kennisuitwisseling (contacten met cursuscentra over bv studiedagen, organisatie ledendagen)
4. Onderzoek kwaliteit (kijken naar mogelijkheden voor een kwaliteitsnorm voor kinderboerderijen, die passen bij de mogelijkheden en behoefte van het werkveld )
5. Europese zaken (vertegenwoordiging bij ALV EFCF, aandacht voor internationale zaken)

Tips, suggesties of meedoen in één van de werkgroepen?
Uiteindelijk zijn wij er voor jullie, de leden. Dus mocht je nog tips of suggesties voor ons hebben, heel graag! Mail ze naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Wil je je nog aansluiten bij één van de werkgroepen? Ook dat kan! We hebben al verschillende enthousiaste aanmeldingen ontvangen, maar er is zeker nog plek als je je steentje bij wilt dragen. Stuur een email naar het secretariaat om je aan te melden of voor meer informatie.

Hoe nu verder
De komende maanden gaan wij hard aan de slag met een actieplan voor 2018. De onderwerpen waar we het eerst aandacht aan gaan besteden zijn communicatie en kwaliteit. Met deze werkgroepen plannen we dan ook binnenkort een afspraak in om samen met hen tot een opdracht te komen. Tijdens de volgende ALV in april vertellen we jullie graag meer hierover.

Samen met de leden
We hebben grote dromen voor de vSKBN. Die dromen waarmaken kunnen we niet alleen. Dat doen we heel graag samen met jullie! Stap voor stap, door te luisteren naar wat jullie willen en door te doen wat we beloven. En daar… mogen jullie ons aan houden!

Namens het bestuur

'Een mooie, nieuwe start'. 

 

Volg ons!

vSKBNederland We blikken terug op een geslaagde ledenvergadering in @burgerszoo. In het zonnetje bijpraten met collega's en een n… https://t.co/uTvKfRq0UQ
vSKBNederland Natuurcentrum Gorinchem heeft de Ida Zilverschoonprijs voor kinderboerderijen 2018 gewonnen heeft met het project ‘… https://t.co/2MXi2iNDV1
vSKBNederland RT @kiboehoeve: Wij proberen zoveel mogelijk samen te werken met andere kinderboerderijen in de regio. Er wordt niet alleen kennis gedeeld…
© 2018 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen