FacebookTwitterFeed


Nieuws van vSKBN

Rookvrije kinderboerderijen onderdeel Nationaal Preventie Akkoord

 

Een gezonder Nederland… Zo begint Staatssecretaris Paul Blokhuis (Ministerie VWS) de inleiding van het Nationaal Preventie Akkoord. Op vrijdag 23 november is dit akkoord gepresenteerd. Om te komen tot een goed preventieakkoord is met een brede coalitie van maatschappelijke partijen en bedrijfsleven gesproken en onderhandelt. Een breed scala aan maatregelen dragen bij aan een rookvrije generatie! 

Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn.

Ambities kinderboerderijen

KinderboerderijenActief is als ‘aanjager’ van kinderboerderijen gesprekspartner bij het Preventie Akkoord aan de thematafel ‘roken’. In het akkoord heeft KinderboerderijenActief de volgende ambities vast laten leggen:

  • alle kinderboerderijen in 2020 rookvrij. Realisering zal samen met Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland, gemeenten, GGD`s, NUSO, Jantje Beton en de Alliantie Nederland Rookvrij uitgevoerd worden.
  • KinderboerderijenActief in overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland bewerkstelligen dat een rookvrije locatie als voorwaarde wordt opgenomen voor gemeentelijke financiering van kinderboerderijen, uiterlijk in 2020.

Realisatie van deze ambities kan je alleen maar samen doen! Maar met de verbindingen tussen partijen moet dit lukken. Samen met NUSO wordt gewerkt aan Rookvrije Speelplekken.

Aantal Rookvrije kinderboerderijen
Op dit moment zijn 84 kinderboerderijen al rookvrij of hebben rookvrije afspraken en zijn 10 kinderboerderijen op weg naar een rookvrije kinderboerderij (stand begin nov 2018)

Help je mee?
Wil jij ook een rookvrije kinderboerderij? Bekijk hieronder alle informatie en stuur een email voor aanvullende informatie om op weg te gaan naar een rookvrije kinderboerderij.
Is jouw kinderboerderij rookvrij en staat die vermelding niet bij jouw pagina op deze website van kinderboerderijActief, stuur dan een email met de mededeling ‘wij zijn rookvrij!’ naar het onderstaande mailadres. 

Materialen en hulp
Er zijn verschillende materialen beschikbaar om snel aan de slag te gaan:

  • Stappenplan voor een rookvrije kinderboerderij
  • Argumenten en veel gestelde vragen
  • Poster rookvrije kinderboerderij

Natuurlijk is het goed om te leren van ervaringen van elkaar. Vraag Kinderboerderijenactief naar voorbeelden van rookvrije kinderboerderijen bij jou in de buurt. KinderboerderijenActief kan je actief helpen met het nemen van stappen naar een rookvrij kinderboerderij terrein.

Borden rookvrij: Laat op een positieve manier zien dat jouw locatie rookvrij is. Dit kan door een goed bordje ‘Rookvrij’ bij de toegang op te hangen. Veel gemeenten stellen zo`n bordje gratis beschikbaar voor Rookvrije locaties. Mocht dit in jouw gemeente niet het geval zijn dan kunnen kinderboerderijen 2 exemplaren bestellen via Kinderboerderijenactief 


Heb je vragen over rookvrije kinderboerderijen?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over het Nationaal Preventieakkoord: Rijksoverheid - Nationaal Preventieakkoord

 

 

 

Volg ons!

vSKBNederland RT @BarneveldseKrnt: Barneveld krijgt een kinderboerderij BARNEVELD De kogel is door de kerk. Op het Geldersch Erf naast kasteel De Schaffe…
vSKBNederland Tijdens het EFCF congres organiseren we een extra ledendag met het thema water. Ook op kinderboerderijen een intere… https://t.co/ZTj150ULUP
vSKBNederland RT @KiboActief: Spaardoelen Kinderboerderijen Actief Toer 2019 realiseerbaar https://t.co/zYVGtB8ad6 @Fonds1818 https://t.co/Ad07i71Uol
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen