FacebookTwitterFeed


Resultaten onderzoek hygiëne op kinderboerderijen positief

Lisa Balk heeft als student Diergeneeskunde in 2016 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hygiëneprotocollen ter preventie van zoönotische infecties (besmettingen van dier op mens) bij bezoekers en medewerkers van kinderboerderijen.

Zoals eerder gezegd kan een bezoek aan de kinderboerderij – hoe leuk en leerzaam dit ook is – een bepaald risico met zich meebrengen. Zij heeft in kaart gebracht in hoeverre de hygiëne-protocollen van de NVWA worden toegepast en of zij voldoende zijn om te zorgen dat de bezoekers en de medewerkers geen risico lopen op een zoönose. Dit onderzoek is vergeleken met het onderzoek dat in 2001 heeft plaatsgevonden door een andere student. Onderstaand zijn de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek te zien: 

Deelname
De enquête 54 van de 200 uitgenodigde kinderboerderijen hebben de enquête ingevuld. De enquête bevatte vragen over o.a. hygiëne-protocollen, vaccinaties, scholing van het personeel etc. Uit de enquête kan worden geconcludeerd dat er een verschil is tussen de situatie nu en de situatie in 2001: de situatie is absoluut verbeterd. Dit houdt in dat de hygiëne is verbeterd en dat er diverse goede maatregelen zijn getroffen om het risico op een zoönose te verlagen. Er wordt o.a. meer gevaccineerd, het voer van de dieren wordt goed opgeslagen en bezoekers hebben de mogelijkheid om hun handen goed te wassen.

De hygiëne-plaatjes
Er zijn afdrukmonsters genomen van oppervlaktes op kinderboerderijen die schoon behoren te zijn zoals de eettafel, de koffiemachine, het aanrecht, bureaus, kinderspeelgoed etc. De afdrukmonsters (hygiëneplaatjes) zijn getest op de hoeveelheid bacteriën en op Enterobacteriaceae (bacteriën uit ontlasting van dieren). De hoeveelheid bacteriën was in de meeste gevallen binnen de toegelaten waarden.

Helaas werden er wel te veel Enterobacteriaceae gevonden, waardoor de hygiëne van sommige oppervlaktes toch onvoldoende was. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de dieren toegang hebben tot het eetgedeelte, doordat er schoon wordt gemaakt met een doekje wat al eerder gebruikt is, of doordat bezoekers hun handen niet goed wassen voor het eten. Het is niet gek dat deze bacteriën gevonden worden op een plek waar veel dieren aanwezig zijn, maar er kunnen wel nog extra maatregelen getroffen worden om de infectiedruk te verlagen. De resultaten staan in de tabellen hieronder weergegeven.
Test handen wassen
Deze test liet zien hoeveel bacteriën er aanwezig waren op de handen van de vrijwilligers voor en na het wassen. Bij twee op de drie vrijwilligers waren na het handen wassen nog te veel bacteriën aanwezig. Dit kan komen doordat de handen te snel gewassen werden of werden afgedroogd met al gebruikte handdoeken. Het is beter om de handen te wassen met lauwwarm water en zeep, gedurende geruime tijd. De handen kunnen het beste gedroogd worden met papieren wegwerphanddoeken. Hoewel een deel van de deelnemers hun handen perfect heeft gewassen, is er op dit gebied ruimte voor verbetering. Met name bij de bereiding of het eten van voedsel is het belangrijk dat er zo min mogelijk ziektekiemen in het spel zijn.

Conclusie
Het onderzoek heeft laten zien dat de hygiëne op kinderboerderijen zeker is verbeterd de afgelopen vijftien jaar. De kans dat een bezoeker of medewerker een zoönose oploopt is kleiner geworden door de getroffen maatregelen en de hygiëne-protocollen. De werknemers die ik gesproken heb tijdens het bezoek aan de kinderboerderij zijn zich ook bewust van het bestaan van zoönosen en doen er alles aan om de bezoekers goed voor te lichten over dit risico.

Namens Lisa Balk: 
Ik wil alle deelnemende kinderboerderijen hartelijk bedanken voor het invullen van de enquête en voor de gastvrijheid op diverse kinderboerderijen! Ik heb genoten van de mooie kinderboerderijen die ik heb bezocht.

Lisa Balk, IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) & dr. Boyd Berends

Volg ons!

vSKBNederland RT @accresapeldoorn: Onze wijkboerderijen inzamelpunt met mooie recycle units. Lees meer > https://t.co/qLzyZGGBog https://t.co/JWL4vaOURQ
vSKBNederland BEDENK INZAMELACTIE EN WIN WECYCLE Drie kinderboerderijen kunnen een Wecycle Dierendagbonus van 250 euro winnen doo… https://t.co/gNUCABvbw9
vSKBNederland Geiten en schapen (ouder dan 12 weken) moeten voor 1 augustus weer gevaccineerd zijn tegen Q-koorts. Zorg ook voor… https://t.co/Aj4BeC0uZL
© 2018 - Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen