FacebookTwitterFeed


Nieuwsarchief vSKBN

Bezoek op 30 en 31 mei de kinderboerderij bij jou in de buurt

In Nederland zijn meer dan 500 kinderboerderijen en dierenweides te vinden. Er is er altijd wel een bij jou in de buurt! In het weekend van 30 en 31 mei wordt het Nationale Kinderboerderijenweekend georganiseerd. Een weekend waarin er op tal van boerderijen leuke activiteiten georganiseerd worden. En iedereen is er welkom, of je nu in de buurt woont of niet.

Bezoek op 30 en 31 mei de kinderboerderij bij jou in de buurtKinderboerderijen en dierenweides zijn meestal in of vlakbij een woonwijk te vinden. Er worden hier allerlei leuke activiteiten georganiseerd, vaak voor de buurt of voor scholen uit de gemeente. Wist je dat je op de kinderboerderij veel meer kunt doen dan kennis maken met de dieren? Er zijn lessen voor scholen of andere groepen uit de buurt, zoals de kinderopvang of BSO. Sommige kinderboerderijen hebben een vergaderruimte waar bedrijven uit de buurt vergaderen, andere boerderijen organiseren cursussen voor buurtbewoners. Dat alles wordt georganiseerd door de medewerkers, vrijwilligers en cliënten van de kinderboerderij. Zo is de kinderboerderij een hele belangrijke ontmoetingsplek in de wijk waar van alles voor en met elkaar georganiseerd wordt. 

En zeg eens eerlijk, wat is er nu leuker dan een kinderboerderij als goede buur te hebben? 

Over het Kinderboerderijenweekend

Dit jaar wordt het weekend voor de 22e keer georganiseerd op initiatief van vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. Dit weekend draait het om de kinderboerderijen. Zij presenteren zich gezamenlijk, maar ieder op hun eigen manier, aan het publiek. Dit doen ze met allerlei activiteiten rondom dit thema. Dit jaar ligt de nadruk op ‘de buurt’, waar de kinderboerderij vaak een hele belangrijke, laagdrempelige ontmoetingsplaats is.

Meer informatie en een overzicht van de kinderboerderijen die meedoen aan het kinderboerderijenweekend is vanaf begin mei te vinden op www.kinderboerderijenweekend.nl


NKW 2015 coverInformatie voor kinderboerderijen

Leden van de vSKBN ontvangen de handleiding Kinderboerderijenweekend 2015. Hierin zijn activiteiten te vinden rondom het thema 'Haal meer uit je buurt'. Via deze link is de handleiding te downloaden, maar ook enkele andere bijlagen. Denk aan de kleurplaat, illustraties en een kant-en-klaar persbericht. Hiervoor moet u inloggen.

Organiseert u op of rond dit weekend speciale activiteiten? Geef dit dan aan ons door! Dit kan via dit formulier op de website. Ook als u (nog) niet precies weet hoe het programma eruit komt te zien, kunt u al doorgeven dat er activiteiten plaats zullen vinden.


Week van het huisdier 2015

Week van het huisdier 2015Van 16 t/m 24 mei organiseert het LICG weer de Week van het Huisdier. Het thema van dit jaar is “Wat is je huisdier je waard?”. Want wat is eigenlijk de waarde van een huisdier, en wat voor afwegingen maken mensen bij het beantwoorden van die vraag?

Zoals altijd worden er in deze week op tal van plaatsen speciale acties georganiseerd bij dierenspeciaalzaken, dierenartsenpraktijken, pensions en asielen. Bent u als kinderboerderij van plan om nog een actie te houden? Meld dat dan vooral aan op onze professionals site. Hier vindt u ook allerlei suggesties voor leuke activiteiten. U kunt het voorbeeldpersbericht gebruiken om uw activiteiten bij de regionale en lokale pers onder de aandacht te brengen!

Het LICG nodigt mensen uit om hun meest waardevolle moment met hun huisdier via internet en social media te delen. Mensen die een prachtige, ontroerende of grappige foto of film hebben van hun huisdier kunnen deze inzenden. We hopen op veel mooie inzendingen en hopen dat het veel mensen aan zal zetten na te denken over hoeveel een huisdier hen eigenlijk waard is!


Inschrijving Buitenspeeldag 10 juni van start!

Vanaf vandaag start de inschrijving voor de Buitenspeeldag op 10 juni 2015! Jantje Beton en Nickelodeon roepen dan ook iedereen op om in hun buurt een buitenzinnig en actief programma voor kinderen te organiseren. Doe ook mee! 

Een spannende zeepkistenrace, prachtige graffitikunstwerken maken of de mooiste hutten bouwen. Tijdens de Buitenspeeldag kan het allemaal! Trek dus alles uit de kast, laat straten afsluiten en leg tablets in de kast, zodat kinderen ‘buiten gewoon’ lekker kunnen spelen. En dat is waar het de initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon om gaat!

Buitenspelen must voor ieder kind!

Wat is er leuker voor kinderen dan avontuurlijk buitenspelen met vriendjes? Buiten gaat een nieuwe wereld voor hen open en tijdens het spelen leggen ze een stevige basis voor later. Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Maar liefst 1 op de 5 kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten. En dat terwijl buitenspelen kinderen vrolijk en blij maakt. En nog belangrijker: buitenspelen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Juist in een tijd waarin 80% van de kinderen niet genoeg beweegt en veel speelomgevingen zijn verwaarloosd, kan er niet voldoende aandacht naar uitgaan.

Buitenspeeldag 2014: groot succes

Zet daarom snel een actief en mooi programma op touw en bezorg kids een waanzinnige dag! Kijk voor praktische tips op www.buitenspeeldag.nl. Vorig jaar werden er op meer dan 1.000 locaties buitenspeelactiviteiten georganiseerd door gemeenten, scholen, buurtverenigingen, ouders en kids! Doet u ook weer mee?

Aanmelden

Aanmelden kan op www.buitenspeeldag.nl. Organisatoren ontvangen een gratis handig en leuk actiepakket met promotiemateriaal!


Ontdek in april de kinderboerderij met Peppa

Peppa1 SmallDe lente komt er weer aan en er is niets wat het varkentje Peppa liever doet dan samen met haar dierenvriendjes naar de boerderij gaan. In samenwerking met de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland is de maand april uitgeroepen tot Peppa maand en wordt een bezoekje aan de kinderboerderij extra leuk!

Kinderen ontvangen een speciaal activiteitenboekje, waarmee ze de dieren op de boerderij leren kennen. De ontdekkingstocht wordt extra spannend, want alle jeugdige bezoekertjes ontvangen ook een leuk kleinigheidje van Peppa en maken kans op mooie Peppa prijzen. Een bezoekje aan de kinderboerderij is in april een geslaagd dagje uit voor het hele gezin!

Bezoek de kinderboerderij!

Weet jij hoe de speciale paddenstoelen heten die varkens met hun snuit opsporen? Of wist jij dat er vele verschillende soorten konijnen zijn? In april ontdekken kinderen dit en nog veel meer op de kinderboerderij. Bijna 100 boerderijen in heel Nederland nemen deel aan de themamaand. Op de kinderboerderij kunnen kinderen een activiteitenboekje krijgen met allerlei vragen over de boerderijdieren die ze tegenkomen. Als ze de vragen goed beantwoorden en inleveren, kunnen ze een leuke Peppa prijs winnen! Niet gewonnen? Geen probleem, alle kleintjes ontvangen na hun gezellige dag een kleurplaat én kleinigheidje van Peppa (op=op). Een bezoekje aan de kinderboerderij in de lente was nog nooit zo leuk!

Deelnemende kinderboerderijen

Diverse kinderboerderijen door het hele land nemen in april deel aan de Peppa maand, dus er is vast een deelnemende boerderij bij jou in de buurt! Meer informatie over adresgegevens en openingstijden van kinderboerderijen vind je hier.

Naam Kinderboerderij Plaats
Kinderboerderij de Plantage Alblasserdam
stadsboerderij beeklust Almelo
Kinderboerderij Bospark Alphen aan den Rijn
Kinderboerderij Zegersloot Alphen aan den Rijn
Kinderboerderij De Knuffelweide Amerongen
Speelboerderij Elsenhove Amstelveen
Kinderboerderij de Bijlmerweide Amsterdam
Kinderboerderij De Buiktuin Amsterdam
Kinderboerderij 't Brinkie Amsterdam
Kinderboerderij de pijp Amsterdam
Kinderparadijs Malkenschoten Apeldoorn
Teun's Hoeve Balkbrug
Kinderboerderij De Baak beverwijk
Stichting ''De Oude Zustertuin''  Bodegraven
Kinderboerderij Boxtel  Boxtel
Parkhoeve Breda-Noord Breda
Dierenweide de Brielse  Plantage Brielle
Kinderboerderij 't Mouwtje Bussum
Kinderboerderij de Heuvel Culemborg
Kinderboerderij Jeugddorp De Glind De Glind
Kinderboerderij Delftse Hout Delft
BuurtBoerderij De Nijkamphoeve Den Haag
De Helderse Vallei Den Helder
Stadsboerderij Weizigt Dordrecht
Kinderboerderij de oude hofstede Ede
Stichting Kinderboerderij Geldrop Geldrop
Kinderboerderij Engbergen Gendringen
Dierenweide Goverwelle Gouda
Stichting Kinderboerderij De Goudse Hofsteden Gouda
Kinderboerderij Dierendorp Heemskerk
stichting Jeugdspeelpark Hendrik Ido Ambacht
Kinderboerderij de Hertenkamp Hilversum
Kinderboerderij de beestenbult hoogeveen 
St. Natuur en MilieuEducatie Hoogezand-Sappemeer Hoogezand
Stichting Educatieve Kinderboerderij Skik Hoogkarspel
Educatieve Kinderboerderij Ons marieke Huijbergen
St. Kinderboerderij de Warande Huizen
Oortjespad Kamerik
Kinderboerderij "Klein-Boveneind" Krimpen aan den IJssel
boerderij t hoefveld Op de Bies landgraaf
Kinderboerderij 't Molentje Lisse
De Wollewei Losser
Stichting vrienden van MeerZoo Marknesse
de Klepperhoeve Middelburg
Kinderboerderij Middelharnis Middelharnis
Kinderboerderij SKIP Naaldwijk
Kinderboerderij De Pluimgraaf Naarden
zorg-en Kinderboerderij de Dierenhoeve Noordwijkerhout
Dorpsboerderij Weverkeshof Nuenen
Stadsboerderij de Mars Ommen
Stichting Milieu Educatie & Kinderboerderij  Oosterhout
Kinderboerderij "De Boezemvriend" Oud-Beijerland
Stichting Kinderboerderij Papenhoeve Papendrecht
Kinderboerderij de Ridder Purmerend
Kinderboerderij Buiten-"Gewoon" Reek
De Hollandershoeve  Reusel 
Kinderboerderij de Leijhoeve Rijsbergen
Eigen erf Rijssen
Kinderboerderij Minnebeek Roosendaal
Kinderboerderij 't Veldje Rosmalen
Kinderboerderij de Molenwei Rotterdam
Kinderboerderij de Bossche Hoeve  's-Hertogenbosch
Kinderboerderij de Kienehoeve  Sint Oedenrode 
Charlotte van Bylandthoeve sliedrecht
Kinderboerderij Uden Uden
De Stekplek Urk
Nieuw Rotsoord Utrecht
Stadsboerderij Gagelsteede Utrecht
Paardoes Vlissingen
Kinderboerderij Dierendal Waddinxveen
Kinderboerderij de Kloosterhof  Warmond 
Stichting Kinderboerderij "De Loi" Wellerlooi
Kinderboerderij de Brink Zeist
Kinderboerderij De Punt Zierikzee
Stadsboerderij De Balijhoeve Zoetemeer
Kinderboerderij De Schouw Zutphen
Kiboehoeve Zwijndrecht
Stichting Kinderboerderijen Zwolle Zwolle

Wecycle beloont kinderboerderijen voor samenwerking

Wecycle ondersteunt de kinderboerderijen in Nederland en geeft vijf kinderboerderijen een extra financiële bijdrage voor hun inzet bij het inzamelen van afgedankte kleine elektrische apparaten. Het aantal kinderboerderijen dat samenwerkt met Wecycle is in 2014 gestegen naar 147. Wecycle organiseert de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Wecycle steunt de kinderboerderijen in Nederland voor inzamelen kleine elektrische apparaten

Wecycle heeft de drie boerderijen uitgekozen die de meeste kleine apparaten hebben ingezameld. Daarnaast worden twee kinderboerderijen beloond voor eigen initiatieven en inspanningen om de samenwerking bekend te maken bij de bezoekers. De vijf winnende boerderijen zijn:

  • De Punt uit Zierikzee (1.900 apparaten)
  • De Dierenhof uit Ridderkerk (900 apparaten)
  • Landzigt uit Den Haag (825 apparaten)
  • ’t Weidje uit Wormer (bedacht inzamelactie met eieren van de boerderij voor inleveraars)
  • Canton uit Baarn (zorgde voor publiciteit in lokale media).

Steeds meer kinderboerderijen werken samen met Wecycle. In 2014 is het aantal met ruim 50 procent gestegen van 95 naar 147 kinderboerderijen. Het aantal ingezamelde apparaten groeide met 60 procent naar zo’n kleine 30.000 stuks.

Elke kinderboerderij kan inzamelpunt worden waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als maatschappelijke sponsoring ontvangt de kinderboerderij van Wecycle een jaarlijkse bijdrage van €250,-. Dit bedrag kunnen de boerderijen besteden aan materialen voor de kinderboerderij. De vijf gekozen kinderboerderijen krijgen een extra beloning van €250,-.

Alle ingeleverde apparaten laat Wecycle meer dan 80 procent recyclen. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Meer informatie over inzamelen van kleine elektrische apparaten bij kinderboerderijen en een overzicht van alle deelnemende kinderboerderijen: wecycle.nl/kinderboerderij.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs. Meer informatie: wecycle.nl.


Uitreiking Ida Zilverschoonprijs 21 januari in Deventer

Deventer - Een korte cursus voor het hele gezin om meer te leren over je konijn of cavia. Een slim en innovatief idee van kinderboerderij De Ulebelt, waarmee ze als winnaar uit de bus kwamen voor de Ida Zilverschoonprijs! Deze geldprijs van € 2.500,- voor het beste dierenwelzijnsproject, wordt uitgereikt door. Henk Lommers, TV-dierenarts en bestuurslid van de Ida Zilverschoonstichting op woensdag 21 januari om 14 uur.

Gein met je konijn (of cavia)

Kinderboerderij de Ulebelt biedt een ouder/kindcursus voor gezinnen die hun konijn of cavia graag een plezierig en uitdagend leven willen bieden. Tenslotte wil een konijn of cavia ook meer dan alleen een schoon hok en voldoende te eten: uitdaging en spelletjes vinden deze dieren ook leuk, net als hun baasjes! Om hier meer over te leren en mee te oefenen, is deze korte cursus ontwikkeld. Tijdens de bijeenkomsten leren ouder en kind meer hun huisdier, met heel praktische zaken zoals  spelletjes met je cavia/konijn, zindelijkheid en hanteren van de dieren. Zo krijgen de deelnemers veel meer begrip voor het welzijn van hun huisdier en zullen kinderen met veel meer plezier de verzorging van hun huisdier oppakken. De training wordt verzorgd door een ervaren dierengedragskundige. 

Uitreiking op 21 januari

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking! Deze vindt plaats om 14 uur, bij de konijnenopvang annex quarantainestal van De Ulebelt. Behalve de uitreiking van de prijs door TV-dierenarts Henk Lommers, zal diergedragskundige en cursusdocent Jenny Bruinsma samen met kinderen bekijken hoe je zelf ook makkelijk aan kooi-verrijking en uitdaging voor je konijn en cavia kan doen.

Stichting De Ulebelt
Maatmansweg 3
7425 NC Deventer
www.ulebelt.nl 


Volg ons!

vSKBNederland RT @BarneveldseKrnt: Barneveld krijgt een kinderboerderij BARNEVELD De kogel is door de kerk. Op het Geldersch Erf naast kasteel De Schaffe…
vSKBNederland Tijdens het EFCF congres organiseren we een extra ledendag met het thema water. Ook op kinderboerderijen een intere… https://t.co/ZTj150ULUP
vSKBNederland RT @KiboActief: Spaardoelen Kinderboerderijen Actief Toer 2019 realiseerbaar https://t.co/zYVGtB8ad6 @Fonds1818 https://t.co/Ad07i71Uol
© 2019 - Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland
Brancheorganisatie voor kinderboerderijen